Сриват художествената галерия в уникално 3D светлинно шоу
Сриват художествената галерия в уникално 3D светлинно шоу / снимки: DarikNews.bg, Sofia Photo Agency
"Сриват" художествената галерия в уникално 3D светлинно шоу
51544
"Сриват" художествената галерия в уникално 3D светлинно шоу
  • "Сриват" художествената галерия в уникално 3D светлинно шоу

13 минути е продължителността на 3D светлинното шоу, което ще бъде излъчено за празника на Велико Търново върху фасадата на Художествената галерия „Борис Денев". Спектакъл с подобни мащаби се прави за първи път в България. За реализирането му ще се използват 10 лазера, 120 светлинни устройства и 4 сървърни машини, които обработват видеоматериала за мапинга, обясни Пламен Босев от „Протехника евент" - фирмата, която се занимава с техническото обезпечаване на светлинното шоу.

3D мапингът е най-сложната и трудоемка част в спектакъла. В момента това е най-актуалната в световен мащаб тенденция в триизмерното изображение, която тепърва ще набира популярност, обясни Босев.

3D мапинг прожекцията във Велико Търново ще предложи сюжет, в който са преплетени картини от историята на града. Едно от изображенията, които зрителите ще видят, е картата на България по времето на цар Иван Асен Втори, когато държавата се е простирала на три морета. За да се постигне цялата визия ще се използавт 15 000 проектора, монтирани върху кулата в непосредствена близост до паметника на Асеневци.

Около 40 000 лв. струва атракцията, като всички средства са осигурени от спонсори. Едно излъчване на спектакъла излиза между 2500 и 3000 лв. Три фирми - „Протехника евент", „Рег нева" и „Медия про ентъртейнмънт" в продължение на четири месеца са проучвали мястото. След това шоуто е направено за рекордно кратко време от два месеца, обясни Босев.

Чуйте го в звуковия файл.

"Ние участваме в това начинание напълно безвъзмездно, защото искаме да видим докъде можем да стигнем в изработването на такъв вид атракция", призна Светломир Цветанов от „Медия про ентъртейнмънт". Той уточни, че фирмата е част от „bTV медия груп" и прави всички популярни шоу програми, които телевизията излъчва, но спектакъл от такъв тип изработват за първи път. Според Цветанов на този етап е трудно цялото шоу да се превърне в ежедневна атракция, но затова пък спектакълът може да бъде показван на празници.

3D светлинното шоу ще бъде излъчено на 22 март в 19,30 часа. Проби обаче ще се правят тази вечер и утре, след като се стъмни (около 19,30 - 20,00 часа). В самия празничен ден с оглед на безопасността ще бъде ограничено движението на гражнадни през Стамболовия мост към галерията и паметника на Асеневци. Полицейски служители ще пропускат през моста само доброволците, които ще пускат летящи хартиени фенери, и екипа на спектакъла.

За това пък жителите и гостите на Велико Търново ще могат да наблюдават зрелищната прожекция от всички хотели и заведения в централната и стара градска част, от които има видимост към местността Боруна. Възможност да се види спектакъла ще има още от ул. „Гурко", площадките по ул. „Стефан Стамболов", както и от улицата към ВТУ - „Теодосий Търновски".