Сини води на Янтра изненадаха хората във Велико Търново. В РИОСВ веднага са подадени сигнали за оцветяване на водите на реката в синьо-лилав цвят.




Незабавно е извършен оглед по течението на реката. При проверката на участъка от реката към кв. “Чолаковци” в района на бившето тролейбусно депо е констатирана колекторна тръба, от която изтича цветната вода. На място е извършено пробонабиране от експерти на РЛ-Велико Търново и анализ на място. Допълнително ще бъде извършен анализ по показатели на взетата водна проба в лабораторни условия.

На обходените места не е установена умряла риба.
 

синя Янтра
РИОСВ-Велико Търново



Съвместно с местно ВиК е извършен оглед на шахтите, в които заустват предприятията в района и които могат да бъдат евентуални източници на замърсяване. Установено е, че в шахта за битови води, преди заустване в градския колектор, на територията на завод постъпват оцветени води в синьо-зелен цвят. Касае се за боя, използвана в производство, която по информация на дружеството е безвредна.

Изпускането й в шахтата е преустановено.

РИОСВ – Велико Търново ще предприеме административнонаказателни мерки към дружеството за установеното нарушение.

Няма опасност от екологична катастрофа заради синята боя във водите на Янтра на територията на Велико Търново, заявиха малко по-късно в официална позиция до медиите от фирмата, предизвикала инцидента - "Кроношпан България".

От компанията се извиниха за случая.

"На 18 септември при почистване на част от територията на предприятието във Велико Търново, празна бака с остатъци от оцветтител /концентрат/ се разлива, а минимална част от веществото попада в канализацията. Изтеклият продукт е напълно безвреден и не е опасен за хората и природата. Той е на фирма GOVI и се използва за обагряне на плоскостите от дървесни частици. Предоставяме и пълната спецификаци на оцветителя, дадена от производителя, която потвърждава и констатацията на РИОСВ, че няма екологична опасност. Екипът на "Кроношпан България“ е взел всички необходими мерки за избягване на подобни инциденти в бъдеще и поднася извинения за причинените неудобства", пише в официалната позиция на компанията.