Скулптори претворяват в изкуство 10 кубика дървени трупи
Скулптори претворяват в изкуство 10 кубика дървени трупи / DarikNews.bg

10 кубика дървен материал ще бъде претворен в изкуство по време на започналия пленер по дълвопластика и живопис в Дебелец. Осмото издание на арт форума се организира със съдействието на Община Велико Търново, Съюза на българските художници, Клуб „Патриарх Евтимий" и ВТУ.

Скулпторите творят в ателието на доц. Симеон Захариев в Дебелец, където могат да избират за своите екстериорни дървопластики трупи от череша, дъб, черница и бреза. Материалът е изключително качествен и устоява на времето над 300 години, обясни доц. Захариев.

Сред участниците в пленера са още проф. Венислав Минеков, който преподава скулптура в Художествената академия в София, професорите по резба Петър Бонев и Валентин Лилов, Цани Василев, директор на Изложбените зали във Велико Търново и Катерина Ортвайн от Полша.

Живописците пък работят в художествената база на ВТУ в Арбанаси. 300-годишната къща, в която са настанени, допълнително ще вдъхновява художниците, които рисуват в околностите на Велико Търново.

Гости на пленера ще бъдат проф. Иван Бочев, проф. Антоанета Анчева, доц. Миглена Прашкова и Петранка Новосад, които ще участват и в заключителната изложба с работи от пленера. Тя ще бъде открита на 27 юни от 18,00 часа в Изложбените зали „Рафаел Михайлов". Допълнително ще бъде уточнено мястото, където ще останат експонирани големите дървопластики, две от които ще бъдат подарени на Общината.

Първото издание на пленера се проведе през 2004 година. Една от пластиките, направена тогава от Валентин Лилов, все още украсява пространството пред Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ.