Седем хищника отстреля от сайванта си ловец от Балван
Седем хищника отстреля от сайванта си ловец от Балван / Дарик нюз
Седем хищника отстреля от сайванта си ловец от Балван
70426
Седем хищника отстреля от сайванта си ловец от Балван
Седем хищника отстреля от сайванта си ловец от Балван
Седем хищника отстреля от сайванта си ловец от Балван
  • Седем хищника отстреля от сайванта си ловец от Балван
  • Седем хищника отстреля от сайванта си ловец от Балван
  • Седем хищника отстреля от сайванта си ловец от Балван

Истинска война на хищниците са обявили ловците от великотърновското село Балван. Напоследък чакалите и лисиците са се размножили много и са станали изключително агресивни. Без страх влизат в селото, крият се в изоставени къщи и нощем нападат курниците, разказа Красимир Кънчев, председател на ловно-рибарската дружина в Балван. За да се справят с напастта, той и колегите му редовно обикалят околността, правят си и пусии.

Фактът, че от три години държавата не плаща за избити хищници, не ги отказва от мисията им, тъй като не става въпрос само за пилетата на бабите, но и за оцеляването на полезния дребен дивеч, чиито популации търпят сериозни щети. През последната година двайсетината активни авджии са ударили над 40 чакали и лисици. Само за седмица авджиите са свалили 15 чакала, и то предимно край селото, дори вътре в него.

„Не знам дали е тревожно или интересно, но е факт, че хищниците са покрай селата и в тях. Особено като падне снега, но и през лятото. По-лесно намират плячка в населените места, а и хората са по-малко и няма кой да ги обезпокоява. Намират си скривалища, чакат да мръкне и вилнеят. Хората постоянно се оплакват от набезите им. Лятото на един колега ловец му изядоха пет-шест кокошки и две пуйки. Една лисица дори в селото бе родила малките си. Има няколко запустели къщи, в които всяка година се кучат лисици и чакали. Голяма заплаха са и за приплода на зайците, сърните и фазаните, защото малките не могат да се пазят от тях. Като направят два месеца, стават основната храна пролетно време”, разказа още Красимир Кънчев.

Чуйте разтовора с него в първия звуков файл.

Изключителна слука през последните дни е имал Валентин Вълков, който свалил пет чакала и две лисици, стреляйки от сайванта си и прилагайки тактиката на примамката и пусията. Мъжът напълнил торба с животински вътрешности и я завързал на дърво, разположено на десетина метра от двора му, а под него разхвърлял кокали. В студените зимни вечери в края на януари и началото на февруари Вълков залягал с пушка в сеното и през прозорец в стената на сградата наблюдавал примамката в очакване на хищниците.

„Гледам дали има дири в снега и ако има, чакам. Страшно много бяха. Отъпкаха снега все едно стадо овче е минало. Освен това е важно накъде духа вятърът. Ако е от мен, се прибирам вкъщи, защото няма смисъл, много усеща хищникът. Даже имах случай, надушиха ме е почнаха да кряскат, да вият. Последната вечер стоях четири часа, докато дойдат. Те са хитри. Изпращат първо разузнавач, а другите стоят по-далече и чакат. Обикновено гръмвам разузнавача, защото не съм сигурен дали няма да ме усети и да избягат. Но това не ги плаши, след два-три часа пак се появяват”, сподели Валентин Вълков. Той е ловец трето поколение и не би заменил хобито си за друго.

Повече от него във втория звуков файл.

Освен хищниците сърни, елени, зайци и диви прасета обитават основно землището на селото. Всяка година ловците разселват фазани, но заради чакалите и лисиците е трудно да ги развъдят. Основно ловуват прасета и през тази зима са отстреляли петнайсет. Задоволство от дейността на ловната дружинка изрази кметът на Балван Радослав Христов. По думите му от две години авджиите имат ново, много инициативно ръководство.

„Включват се във всички мероприятия, помагат на кметството. По-младите от тях редовно обикалят района, за да стрелят хищници и да пазят полезния дивеч от бракониери. През летните месеци подкрепят усилията и при защита на реколтата от крадци. Сега си правят ловен клуб в селото. Нашата дружинка е много положително променена в сравнение с предните години и заслужава само добри думи”, подчерта Радослав Христов.

Още от него в третия звуков файл.