/ DarikNews.bg, архив
РИОСВ-Велико Търново отчете своята дейност от началото на 2018 г. За посочения период са извършени 375 проверки на 350 обекта на територията на Великотърновска и Габровска област. От тях 223 са по утвърден годишен план на инспекцията.

Извънредните проверки са 152, за изпълнение на дадени предписания, по сигнали и жалби от граждани и по писма на дружества и институции. В рамките на осъществения контрол са издадени 100 предписания за привеждане на дейности в съответствие с изискванията на екологичното законодателство.

Наказателни постановления за 5400 лв. издаде РИОСВ-Велико Търново през март

За периода в инспекцията са постъпили 35 сигнала и 11 жалби за замърсявания на компонентите на околната среда. По всички са извършени проверки и са предприети необходимите административни мерки.

В резултат на контролната дейност са съставени 8 акта за установяване на административни нарушения като неводене на отчетност за отпадъците, нерегламентирано изгаряне и съхранение на отпадъци, неизпълнение на предписание на РИОСВ, не уведомяване на компетентния орган на най-ранен етап за инвестиционно предложение, замърсяване на водите.

Издадени са 9 наказателни постановления на обща стойност 26 400 лв.
Наложени са три текущи месечни санкции в размер на 2391,47 лв. за замърсяване на околната среда над допустимите норми по компонентите „въздух“ и „води“.

РИОСВ – Велико Търново даде предписания за почистване на реките и  пътищата  

От началото на годината до края на май са събрани общо 34104 лв. от наложени глоби и санкции. От получените суми 27283 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции са Свищов - 7500,72 лв., Велико Търново - 8195,73 лв. и Габрово  - 11 398,95 лв.

Информация за контролната дейност на инспекцията се публикува ежемесечно на сайта на РИОСВ.