/ ThinkStock/Getty Images
Директорът на РИОСВ издаде през март три наказателни постановления на обща стойност 5400 лв. за установени административни нарушения на екологичното законодателство. Постановления за по 2000 лв. са издадени на две дружества – за неизпълнение на предписание на РИОСВ на едното и за неводене на отчетност за отпадъците – на другото. С 1400 лв. е санкциониран обект за нерегламентирано изгаряне на автомобилни гуми.

От експертите на РИОСВ са извършени общо 64 проверки на 61 обекта на територията на Великотърновска и Габровска области. Издадени са 23 предписания. Предприети са действия по 9 сигнала и жалби.

Основните акценти в контролната дейност на РИОСВ през месеца са комплексни проверки на дружества и контрол на обекти за спазване на изискванията на Закона за управление на отпадъците и поднормативните актове към него.

Общо събраните суми по наложени санкции в предишни периоди са 4271,49 лв. 3417,19 лв. от получените суми са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Свищов (1600) и Велико Търново (1795,73).