Разследват случай с починало новородено във великотърновската болница
Разследват случай с починало новородено във великотърновската болница / Sofia Photo Agency, архив

Лекарска комисия и прокуратурата разследват случай с починало новородено в АГ-отделението на великотърновската болница. По информация на Дарик драмата е с 28-годишна жена, терминът на която е бил на 30 май. Тя е постъпила в отделението девет дни след термина и независимо от преносването е оставена за наблюдение, докато започне раждане по естествен път.

През нощта на 13 юни, е установено, че тоновете на бебето започват да се губят и в рамките на един час дежурният лекар д-р Николай Русанов е предприел спешно секцио, информира д-р Миролюб Кожухаров, който пое родилното отделение, три дни след нещастния случай. За съжаление бебето е починало още в утробата на майката, каза той. Д-р Кожухаров допълни, че това е било първо раждане на жената, която е напълно здрава и не е имала проблеми през бременността или някакви съпътстващи заболявания. Вероятно за това лекарите са решили да изчакат нормално раждане.

Родителите са подали жалба в търновската прокуратура, която трябва да провери случилото се и има ли виновен за смъртта на бебето, разбра още Дарик. Говорителят на Окръжна прокуратура Катя Лещакова не пожела да коментира случая, с мотива, че няма необходимата информация, не може да направи проверка в почивен ден /събота/, и ще го стори в понеделник.

От ръководството на болницата обаче е разпоредена спешна проверка и са взети писмени обяснения на лекарите, извършили операцията, заяви директорът й д-р Стефан Филев. Той е разпоредил смесен екип да изготви патоанатомична експертиза с участието на съдебен лекар, за да се установи обективната истина. Директорът на болницата бе категоричен, че ще говори повече, когато се запознае с доклада на създадената по случая комисия.