Разясняват на учениците кои са актуалните професии
Разясняват на учениците кои са актуалните професии / Dariknews
Разясняват на учениците кои са актуалните професии
36155
Разясняват на учениците кои са актуалните професии
  • Разясняват на учениците кои са актуалните професии

През януари догодина професионалните гимназии и училища с профилирани паралелки след 7 и 8 клас трябва да заявят новите специалности и направления, по които ще предлагат обучение през следващата учебна година, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Розалия Личева. Новият държавен план-прием ще бъде утвърден през февруари.

Имали сме заявени професии, които са потребни на пазара на труда, но поради липса на желание и интерес от страна на учениците, приемът за тях е бил провалян, коментира Личева. Затова инспекторатът ще предприеме информационна кампания по училищата, за да обясни нуждата от обучение за актуални към момента професии, каквито са "Възобновяеми енергийни източници" и "Социален асистент".

36% от учениците, които завършват професионалните гимназии в областта, намират реализация с дипломата си за средно образование. Половината от тях продължават да учат във висше училище по същата специалност, която са завършили в училище, посочи още Розалия Личева.

Специалности в 16 професионални направления поддържат училищата в областта. Професионалните гимназии са съсредоточени във Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов, което затруднява децата, които не живеят в тези три общини. От анализа на приема за учебната 2009-2010 г. става ясно, че училищата не са успели да направят 13 от заявените паралелки.

1 898 са учениците в 7 клас през тази година в областта, 983 са записаните в 8 клас. На тях им предстои да кандидатстват и да изберат ново училище или професионална паралелка, където да продължат образованието си.

Какви професии не успяха да бъдат изпълнени при миналогодишния държавен план прием след 7 клас, чуйте от Розалия Личева в звуковия файл.