Проф. Николай Овчаров започва археологическо проучване на средновековната крепост „Калето“ в Свищов
Проф. Николай Овчаров започва археологическо проучване на средновековната крепост „Калето“ в Свищов / Община Свищов
Проучването се финансира с 30 хиляди лева от община Свищов и ще се проведе от 15 май до 15 юни
На 15 май започва разкриването на средновековната крепост в Свищов – една от последните героични крепости на цар Иван Шишман и резиденция на Дракула.

Проф. Николай Овчаров започва археологическо проучване на средновековната крепост Калето в Свищов
Община Свищов

Проф. Николай Овчаров започва археологическо проучване на средновековната крепост Калето в Свищов
Община Свищов

Проф. Николай Овчаров започва археологическо проучване на средновековната крепост Калето в Свищов
Община Свищов

Най-известният български археолог направи историческа ретроспекция, в която открои събитията отразили се на свищовската крепост през годините и оказали влияние върху нея. Стана ясно, че през 1393 година след падането на столицата Търново  и въпреки сериозната съпротива срещу османците, нашествениците се насочват към Дунава, където заедно с други крепости на север, след доста дълга обсада превземат и Свищовската, която остава една от последните героични крепости на цар Иван Шишман. Друг интересен момент, който се открои беше фактът, че през зимата на 1461 година владетелят на влашко Влад Цепеш – Дракула прекосява река Дунав и обсажда свищовската крепост при много драматична битка, в която са убити 410 османци, след което граф Дракула прекарва зимата в крепостта, която за известно време става негова резиденция.

Запазени гравюри с изглед към крепостта показаха как е изглеждала тя в цялостния си вид, а по информация от хроники стана ясно и каква е била конструкцията, колко кули е имала и т.н., което ще помогне много при археологическите проучвания.

Професорът подчерта, че останките на крепостта, които могат да се видят и днес, са разкрити при археологическите разкопки, проведени през 1961 г. от Въло Вълев (откривателят на гроб 39 в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, в който се допуска, че е погребан цар Калоян). Той допълни, че Калето e eдна от забележителностите на Свищов и е разположена в централната част на града, на хълма Чуката/Чукленски баир, който се извисява зад Стопанската академия.

Предстоящото проучване и разкриване на местността ще бъде финансирано с 30 хиляди лева от община Свищов и е инициирано от кмета на града Генчо Генчев. Проф. Николай Овчаров ще ръководи екипът на разкопките, а негови заместници ще бъдат свищовският археолог Марин Маринов, който присъства на пресконференцията и неговата колежка от Регионален исторически музей – гр. Кърджали Полина Пиперкова. Професорът отбеляза, че целта на разкопките е чрез археологическите проучвания на средновековната крепост „Калето“ да  се популяризира Свищов като дестинация за културно-исторически туризъм и даде за пример разкопките в Южна България - на Перперикон и Татул, които водят хиляди туристи годишно в региона.

„Нашата цел е с течение на времето да превърнем крепостта „Калето“ в туристически обект с културно-историческо значение. Свищов е един много красив град. В него има всичко. В края на града се намира големият римски град Нове, който чрез един добре изпълнен европейски проекти е направен много красиво. Във вътрешността на града са възрожденски къщи много красиви сгради от 20 век. Тоест има всички дадености, които биха могли да го направят притегателен център на културно-исторически туризъм. Към всичко това можем да прибавим и предстоящата първа копка на „Дунав мост 3“, който ще свързва Свищов и Зимнич", обясни проф. Овчаров.

Директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ към община Свищов Росен Маринов  благодари на проф. Овчаров, че е приел предизвикателството да оглави това археологическо проучване, въпреки многото си ангажименти. „За нас е чест и гордост, че проф. Овчаров ще бъде първият, който ще направи по-обстойни проучвания на крепостта. Вярвам, че това ще допринесе и за туристическото развитие на Свищов и за развитието на културно-историческото минало и наследство, което има в България, защото „Калето“ е културно наследство, не само на Свищов, а и на България“, каза той като уточни, че през последните години община Свищов си е поставила за цел да развие туризма в региона. „Свищов е град с богато културно-историческо минало. В града се намират паметници, съхранени в доста добро състояние. Те дават сведения за различни епохи - от Римската империя, Средновековието, Възраждането. Всички тези паметници са наистина в добро състояние. Римският легионен лагер е добре проучен още през 60-те години на миналия век но се оказва, че най-малко е работено и най-малко знаем за крепостта „Калето“ която се намира в централната част на града, т.е. в градски условия, които са лесно достъпни не само от гражданите, но и от посетителите на Свищов“, допълни още  Росен Маринов, след което пожела успех в работата на археолозите.