Представят японския театър Кабуки във Велико Търново
Представят японския театър Кабуки във Велико Търново / снимка: Пресцентър

Тънкостите на традиционния японски театър "Кабуки" ще демонстрира във Велико Търново професионалният актьор Оное Уменосуке. Японецът ще покаже тайните в подготовката на грима и облеклото при превръщането му на сцената в съвършената жена.

Демонстрацията е тази вечер от 18,30 ч. в голямата зала на Община Велико Търново. Професионалният актьор от театър Кабуки Оное Уменосуке гостува в България и ще направи подобни демонстрации в София и Русе.

Кабуки е сред най-известните традиционни японски сценични изкуства, наред с театър Но, Кьоген и Бунраку. Смята се, че се заражда около 1603 г., когато Окуни, служителка при шинтоисткото светилище Идзумо Тайша, започва да изпълнява ритуални танци в Киото. Те предизвикват голям интерес сред народа, но през 1629 г. Кабуки танците, изпълнявани от жени, са забранени като развалящи добрите нрави. По-късно, през 1652 г., поради същата причина властите забраняват и Кабуки в изпълнение на млади момчета. От този момент нататък настъпва периодът на т.нар. Яро-Кабуки, изпълнявано само и единствено от възрастни мъже.

Постепенно Кабуки придобива все по-отчетливи характеристики на сценично изкуство, което се оформя окончателно като сложна компилация от театрално-драматично изпълнение, танц и музика. Основни отличителни черти на театър Кабуки са женските роли оннагата, изпълнявани само от мъже, пищният грим кумадори и специфичните сценични приспособления.

След края на Втората световна война се организират множество гастроли на трупи от театър Кабуки в чужбина - Европа, Азия, Америка и др., благодарение на които популярността и интересът към това изкуство значително се увеличават. Резултат от този интерес са създадените от западни учeни изследователски организации като Европейската Кабуки конференция, Европейски изследователски център за японски театър и др. След тоталната забрана жени да играят в театър Кабуки днес всички роли в театъра, в това число и женските, се изпълняват само от мъже.

За периода на съществуване на театър Кабуки - вече около 400 години - се утвърждават изпълнителски техники за пресъздаване на различни по възраст и темперамент персонажи. Всички движения на женските образи са регламентирани до най-малките подробности. Например, за да пресъздаде излъчването на млада девойка, актьорът, докато върви, измества центъра на тежестта на тялото си напред, като по този начин създава впечатлението за младост и незрялост. Ако пък актьорът изпълнява ролята на възрастна жена, той се движи по сцената, като съзнателно измества тялото си назад, създавайки по този начин усещането за тежест и улегналост. Чрез внимателно подбрани сценични движения и тънка сетивност Кабуки актьорите, изпълнители на оннагата, много често успяват да създадат толкова женствени образи, че те дори превъзхождат реалното женско поведение.