Дим от крепостта Царевец вдигна на крак пожарната във Велико Търново. Има задимяване в района на една от кулите на крепостта.

Става дума за малък пожар, възникнал при една от южните кули на историческия хълм. Пламъците са тръгнали от кухините на кулата, като се е получило голямо задимяване в района.

БГНЕС

Два пожарни автомобила са се включили в гасенето, като единият е маломерен, тъй като голяма техника не може да премине през портите на архитектурния обект. Няма щети върху крепостта „Царевец“. Това каза д-р Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей.

"Пожарът е предизвикал задимяване и е овладян. Огънят е възникнал в дълбока, труднодостъпна шахта, изградена за проветряване на кулите по стената при реставрацията на крепостта през 80-те години на миналия век", уточни Църов.

БГНЕС

Вероятно вътре са попаднали листа и растителна маса при почистването на тревните площи, които са изсъхнали и може би са пламнали заради незагасена цигара, допълни той.

Няма нанесени щети нито на кабелите за спектакъла „Звук и светлина“, нито на реставрираните зидове. Няма пострадали туристи или работници по почистването. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС