Павликени награди учители и ученици за 24 май
Павликени награди учители и ученици за 24 май / Община Павликени
Павликени награди учитили и ученици за 24 май
64247
Павликени награди учитили и ученици за 24 май
  • Павликени награди учитили и ученици за 24 май

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май отбелязаха с официална церемония в Павликени. По време на празника, проведен на централния площад „Свобода", бяха връчени почетните грамоти и премиите за наградите „Директор на годината", „Учител на годината", „Ученик на годината", които се връчват всяка година по статут.

С тържествено слово към присъстващите се обърна кметът инж.Емануил Манолов, които припомни значението на делото на светите братя Кирил и Методий. „24 май е денят, в който да си спомним за подвига на двамата братя Кирил и Методий да създадат, но и по-значимото: да отстоят и да защитят глаголицата като азбука на славянските народи", каза инж. Манолов. Той определи делото на солунските братя като най-значимия политически акт в Средновековна Европа.

„Не спирайте да учите на всяка крачка през своето съществуване, трупайте познания, опит и контакти - всички те ще са ви ценни във вашия живот.", каза кметът на присъстващите ученици и им пожела „Където и да ви отведе съдбата, помнете Павликени и се връщайте в своя роден град".

Чуйте го в звуковия файл.

Паметна плочка вимпел с посвещението „Сбъднете своите мечти!" получиха всички абитуриенти от випуск 2013 от училищата в Павликени. Общо 90 ученици завършват средното си образование в общината през настоящата учебна година.

 Радка Станева е носител на наградата „Директор на годината", която се присъжда с решение на Общинския съвет. Тя е директор на СОУ „Бачо Киро" и получава отличието за превръщането на училището в съвременен образователен център и желана територия за учениците, както и за създадените добри условия и благоприятна атмосфера на работа на учителите. През последната година гимназията получи сертификат и плакет на министъра на образованието, младежта и науката и Центъра за развитие на човешките ресурси за цялостно качествено изпълнение на проект по програма „Коменски". По нейна инициатива учениците от гимназиалния етап имат възможността да се явят на държавни изпити и да придобият свидетелство за професионална квалификация по професия „Оператор на компютър".

Наградата „Учител на годината" беше присъдена на четирима преподаватели.

Росица Тодорова - старши учител по химия и опазване на околната среда в СОУ „Бачо Киро", чиито талантливи ученици по традиция заемат челни места в национални състезания и през настоящата година. Тя получи през изминалата година грамота от ректора на Химикотехнологичен и металургичен университет за отлична работа в преподаването и мотиврането на учениците при избора им на химията като хоби или бъдеща професия.

Никола Николов - старши учител по физическо възпитание и спорт в СОУ „Бачо Киро". През тази година отборите на училището показаха абсолютно надмощие на областните ученически игри по волейбол в три възрастови групи като спечелиха пет от шест възможни първи места  в двата пола.

Виолета Александрова - старши учител по руски език в СОУ „Бачо Киро" за цялостния й принос и просветната дейност и популяризирането на руския език и като преподавател з отлична методическа подготовка.

Илиана Грунева - старши учител по професионална подготовка - направление „Растениевъдни дисциплини" в ПГАТ „Цанко Церковски". Тя има принос в разработването на проектните предложения, с които училището кандидатства за финансиране по различни донорски програми, включително и успешно реализираните шест проекта за практика на ученици в чужбина - два в Германия, Испания, Австрия и Италия, както и проект за мобилност на учители в Белгия.

Наградата „Ученик на годината" получиха 9 възпитаници на училищата в Община Павликени. Те са се представили отлично в регионални и национални нива на олимпиадите по учебните дисциплини, участвали са в проекти и са проявили активност при организирането на училищни мероприятия и извънкласни форми.

12 преподаватели  и 18 ученици получиха индивидуални награди за своята работа през учебната 2012/ 2013г.

Грамоти получиха и театралния състав на английски език от ОУ „Св.Климент Охридски" за първото им място от прегледа на театралните състави на английски език във Великотърновска област за ученици от петите класове, както и членовете от колектива на ПГАТ „Цанко Церковски" за полученото първо място, купа и златен медал в Националното състезание по озеленяване и цветарство на Петата панорама на професионалното образование, организирано от МОМН в Пловдив.

Отличени  бяха и спортни отбори от павликенските училища, които побеждаваха в национални състезания през годината и Народен оркестър „Извор" за постигнатите резултати и първите им места в редица национални конкурси. Те дадоха подобаващ завършек на празника със своите фолклорни изпълнения.