Оборудване за 200 000 евро дари на търновската болница Теофана фон Саксен
Оборудване за 200 000 евро дари на търновската болница Теофана фон Саксен / DarikNews.bg
Медицинско оборудване за 200 000 евро дари на търновската болница Теофана фон Саксен
50155
Медицинско оборудване за 200 000 евро дари на търновската болница Теофана фон Саксен
  • Медицинско оборудване за 200 000 евро дари на търновската болница Теофана фон Саксен

Медицинско оборудване за 200 000 евро дари на великотърновската болница принцеса Теофана фон Саксен. Дарението пристигна днес в огромен тир, натоварен с 80 луксозни болнични легла, нови дюшеци, нощни метални шкафчета, перфузионни помпи и друга апаратура. Това е второто дарение, което саксонската принцеса с българско потекло прави на болницата в страта сторица за последните няколко месеца, съобщи самата тя.

30 от доставените нови легла са реанимационни, като всяко едно от тях струва около 6000 евро. Дарението съдържа още нов хладилник за медикаменти, осветено табло за гледане на рентгенови снимки, разтегателни паравани на колела за прегледи. Медицинското оборудване ще бъде разпределено за нуждите на гастро-ентерологичното отделение, реанимацията, ортопедията и хирургичните отделения.

Теофана фон Саксен събира даренията лично и ги складира в голям склад в Берлин, където живее. Набира мадицинската апаратура и оборудване от големи болници в Германия и най-вече от Института по кардиология, на който е патрон. Екзотичната дама си е изградила железен принцип - само лично набира, предвижва, предава и разтоварва вещите.

„Така се чувствам по-сигурна и мога да гарантирам, че даренията са достигнали до своето предназначение", уточнява принцесата. Наскоро й се наложило сама да управлява мотокар, за да товари тировете с помощи. Теофана фон Саксен обеща ново дарение за търновската болница, след като директорът й д-р Людмил Гецов обясни, че имат нужда от нови дихателни апарати, ехографи и пациентски монитори.

Теофана фон Саксен се занимава с активна благотворителна дейност от 22 години. Първото дарение, което прави за болницата във Велико Търново, е през 2000 г. Оттогава е дарявала за нуждите на лечебницата около пет-шест пъти.

Чуйте повече за новото дарение от принцесата в звуковия файл.