Николина Ангелкова: Очакваме значителен ръст на чуждестранни туристи през летния сезон
Николина Ангелкова: Очакваме значителен ръст на чуждестранни туристи през летния сезон / netinfo

България очаква значителен ръст на чуждестранни туристи през летния сезон, съобщи във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че прогнозата е на база ранни записвания и чартърни полети. “От Русия очакваме ръст на посетителите с 30%, а чартърите ще бъдат с над 80 на сто повече от миналата година. Много голям среден ръст на ранните записвания има от Германия. Оформя се много голям интерес и от страна на френските туристи”, обясни Ангелкова.

Министерството на туризма отчита сериозен интерес от страна на посетителите от всички европейски държави, като най- голям е ръстът на резервациите на посетителите от Израел, Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Италия и Франция. Очаква се да се запази и плавният ръст на туристите от съседни Гърция и Турция.

“Бих призовала бранша да запази отговорното си отношение и да наблегне върху качеството на предлагания продукт”, апелира министърът на туризма.

По отношение на сигурността в летните курорти, Николина Ангелкова посочи, че ведомството работи съвместно с редица институции, за да бъде максимално ефективно в тази насока. “Винаги по време на всеки летен или зимен сезон имаме по- голямо присъствие на органите на реда в курортите. В момента се следи ситуацията и при необходимост или заплаха от терористични атаки институциите ще реагират адекватно и ще се контролира процесът. За нас сигурността е на първо място”, заяви министърът на туризма.

Ангелкова коментира и промените в Закона за туризма, които ще бъдат разгледани на две части- за единната система за информация и за къмпингуването. Различни институции, организации и експерти са направили над 620 предложения в рамките на няколко седмици. Предстои те да бъдат обобщени, а част от тях да намерят място в нормативните актове.

Николина Ангелкова пристигна във Велико Търново за откриването на международното изложение “Културен туризъм”.