Над 500 души аплодираха свищовските спортисти на церемония в ПБЧ Еленка и Кирил Аврамови
Над 500 души аплодираха свищовските спортисти на церемония в ПБЧ Еленка и Кирил Аврамови / Дарик нюз

Над 500 души изпълниха снощи салона на Първо българско читалище "Еленка и Кирил Аврамови" в Свищов за награждаването на най- добре изявилите се спортисти и треньори в общината през миналата година. Гост на церемонията бе и почетния гражданин на Свищов Валентин Михов, който раздаде лични премии на водещите състезатели. Ексшефът на Професионалната лига награди с 200 лева световния шампион по силов трибой Ростислав Петков, който също бе сред поканените на тържеството. За успеха си Петков получи 500 лева от Общинския бюджет веднага след шампионата, сувенири сега му връчи кметът на крайдунавския град Станислав Благов. За трибоеца подаръци имаше и от вече бившия му клуб „Олимпия" /Морава/, а публиката видя и кратък филм, посветен на изявите му.

Стефан Петков бе обявен за Спортист № 1 на Община Свищов за 2012 година. Роденият на 7 декември 1994 г. състезател на Годжу карате клуб "Алеко" за втора поредна година печели класацията. През 2012 г. Стефан Петков завоюва златен медал на кумите на Европейското първенство в Букурещ и куп отличия на национално ниво. За успехите си той бе стимулиран с 200 лева от Общината и с по 100 лева от Станислав Благов и Валентин Михов. Същата сума Михов отдели и за подгласниците на първенеца в челната петица, който също взеха парични премии в различни размери от Общината.

Това са състезателят на клуба по силов трибой "Олимпия" (Морава) Александър Петров, който е бронзов медалист от световното първенство, каратистът Антонио Славков, трети на Европейското първенство в Букурещ, националната състезателка по хандбал Лора Сарандева и лекоатлетът Стефан Алтънов.

За високи постижения през годината от името на Общината заместник- кметът Емил Димитров награди с по 70 лева и грамоти спортистите-Борислав Борисов (силов трибой), Георги Георгиев (лека атлетика), Георги Марков (хокей на трева), Даяна Ангелова (хандбал), Емил Иванов (карате), Магдалена Ботева (хандбал), Миглена Кунчева (джудо), Невин Хасанова (джудо), Радосвет Чанов (футбол) и Цветелина Генчева (карате), Велизар Якимов (тенис на маса) и Преслава Маринова (баскетбол).

Тринайсет млади състезатели бяха стимулирани с по 50 лева от Общината, като сумите и грамоти им бяха връчени от заместник- кмета Пламен Александров.

Парични премии в размер от 130 до 80 лева Община Свищов отдели и за 15 треньори, чийто състезатели са се представили на ниво.