Над 100 участници от 32 страни пристигат за Международния летен семинар по български език и култура
Над 100 участници от 32 страни пристигат за Международния летен семинар по български език и култура / снимка: DarikNews.bg

Над 100 участници от 32 страни пристигат в старата столица за Международния летен семинар по български език и литература, който ще се проведе от 20 юли до 9 август във Великотърновския университет. Официалното отриване на семинара е насрочено за 20 юли от 11 ч., съобщи неговият директор проф. Христо Бонджолов. Форумът се провежда за 38-и път и ще събере гости от всички краища на света. Най- младият участник тази година е 17- годишна студентка от Белгия, а най- възрастен е лекар от Германия, който е на 69 години и участва в семинара за трети път.

Най- многобройни са групите от Русия, Германия, Сърбия и Украйна. Сред участниците има студенти българисти, докторанти, преподаватели, преводачи, икономисти, гръцки финансов анализатор, инженери, журналисти, учителка по танци, камериери и пенсионери. Голяма гордост за организаторите е, че една трета от участниците в това издание идват за втори или трети пореден път.

Богатата програма ще започне с тест, който има за цел да определи нивото на владеене на български език на желаещите да се включат във форума. Предвидени са специализирани семинари по съвременен и старобългарски език, българско кино, изкуство, история и култура, литература, български фолклор и етнография, тракийско наследство… Още по- богата е културната програма, която включва изучаване на български народни песни и танци, вечер на българската кухня, изучаване на занаяти.

В рамките на семинара участниците ще се запознаят с чудните чипровски килими, ще посетят различни културни забележителности в старата столица и региона, а със съдействието на Община Велико Търново ще се насладят на Аудио- визуалния спектакъл “Звук и светлина”. По традиция форумът ще приключи с почивка в курортен комплекс “Албена”.

Според проф. Бонджолов участниците в семинара са посланици на старата столица по света. По негови наблюдения те често си тръгват с насълзени очи, тъй като са натрупали приятни впечатления и са спечелили много приятели. Няколко двойки, които са се запознали по време на семинара, дори са сключили брак.