Националните доплащания тръгват към животновъдите
Националните доплащания тръгват към животновъдите / Дарик нюз
Стартираха националните доплащания на животновъдите
48017
Стартираха националните доплащания на животновъдите
  • Стартираха националните доплащания на животновъдите

Земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че от днес са стартирали националните доплащания към животновъдите. Той бе във В. Търново за откриването на новата сграда на Областната агенция по безопасност на храните. На церемонията присъстваха депутатите Христо Христов и Евгени Стоев, областният управител Пенчо Пенчев, шефът на агенцията д-р Станимир Спасов.

„Преди месеци, макар и в условия на оскъден бюджет, се поддадох в добрия смисъл на думата на настоятелното искане от страна на депутата Христо Христов и д-р Станимир Спасов. Като не можем да осигурим европейски заплати, поне на осигурим европейски условия", каза в приветствието си министър Найденов. По думите на земеделския министър за по-малко от година това е структурата в държавата, която се е изправила пред тежки предизвикателства и благодарение на експертите в страната ни е нямало тежки инциденти.

250 000 лева е стойността на ремонта на сградата на бившия Ветеринарен институт, сега Областна агенция по храните, в чийто състав влизат 82 души. От тях 45 ще работят в обновената сграда. Агенцията обединява Растителна защита, Областна служба „Земеделие и гори", представители на Регионална здравна инспекция. Три лаборатории от бившия ветеринарен институт ще работят към областната структура.

Министър Найденов съобщи, че до до ден- два пари по сметките си ще получат говедовъди и биволовъди. Тяхната субсидия е в размер на 300 лева на глава добитък. Стопаните, които отглеждат крави, ще получат по 150 лева национални доплащания. До сряда се очаква да тръгнат и парите към овцевъди и козевъди.  

Чуйте повече от него по темата в звуковия файл.

Във В. Търново Мирослав Найденов информира още, че в навечерието на празниците Агенцията по храните ще предприеме масирани проверки на търговските обекти, за да се гарантира качеството на продаваните продукти. Преди да си тръгне той прие хляб за изследване на качеството от великотърновския художник Стефан Комитов.

„Хлябът е лош и недопечен. Не може да се търпи, дойдох в областната служба да го изследват. Пипнете го, ще поднесете ли такова нещо на трапезата си? А аз си плащам за него", обясни Комитов. Той връчи на ресорния министър и подписка от жители от кв. Асенов в старата столица против некачествения продукт. Министърът обеща становище по случая.