Мъж стреля от къщата си в Лясковец, убит е полицай, а трима са ранени
Мъж стреля от къщата си в Лясковец, убит е полицай, а трима са ранени / снимки: DarikNews.bg

Кървава драма в Лясковец. Психичноболен и въоръжен мъж застреля полицай, след като предния ден предупредил, че ще стреля по децата от близкото училище, които не понасял. 53-годишният Петко Савов открил безразборна стрелба още в 6 часа тази сутрин. Той се е барикадирал в дома си.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи за Дарик, че при акцията е убит един полицай, а други двама са ранени. Трима униформени са настанени във великотърновската болница с огнестрелни рани по ръцете. Двама от полицаите са с по-сериозни наранявания, простреляни са със сачми. Състоянието им е стабилизирано и няма опасност за живота им, съобщи шефът на областната болница д-р Стефан Филев.

Акцията на полицията е започнала в ранните сутрешни часове. Опитали са се да изземат боен арсенал от дома, при което мъжът се е барикадирал и е открил стрелба. Градът е отцепен от специални части. В района има линейки и противопожарни автомобили. В радиус над 200 м от мястото на инцидента не се допускат хора. Близките сгради са евакуирани.

Мъж стреля от къщата си в Лясковец, убит е полицай, а трима са ранени
netinfo

Според първоначалната информация мъжът се дразнел на децата от училището, което се намира в близост до къщата. Писал до директора, че притежава 3 ловни пушки и възнамерява да ги използва. На свой ред директорът е информирал полицията.

В интервю за Дарик главният секретар Светлозар Лазаров заяви, че мъжът е заплашвал многократно, че ще застреля играещите деца в двора, като последната заплаха е от вчера.

Директорът на училище „Максим Райкович" в Лясковец Николай Кожухаров потвърди пред Дарик, че е подал сигнал за заплахите на Петков Савов на 20 февруари в полицията. След това е имало период на разследване и се е стигнало до извода, че той представлява заплаха за учениците. Затова тази сутрин е предприета акцията. Савов е изпратил общо шест писма до директора на училището, първите три от които били безобидни. Мъжът настоявал децата да не минават край дома му и да не вдигат шум. След четвъртото писмо, което съдържало сериозни заплахи, Кожухаров сигнализирал полицията.

Петко Савов живее на първия етаж в триетажна кооперация, която се намира в близост до втория корпус на СОУ „Максим Райкович". Училището е разделено на две части в Лясковец, а спортната площадка на школото сочи точно към триетажната кооперация. В близост е и градската поликлиника. По разкази на деца от училището мъжът наистина ги е заплашвал с оръжие, че ще ги застреля и е бил изнервен от присъствието им в района.

Жители на Лясковец разказаха, че Савов от няколко години има психически проблеми. Преди това е работил в железниците, бил е и ловец. Най-вероятно е придобил ловното си оръжие законно. Савов не е женен, няма и деца. Живее заедно с майка си, за която се предполага, че се намира с него в жилището. В кооперацията живеят още три семейства, но няма оплаквания от тях за конфликти със Савов.

Кметицата на Лясковец д-р Ивелина Гецова каза, че не знаела за заплахите, които психичноблоният мъж е отправял към децата. Според нея обаче Савов и майка му са пускали различни жалби до общината, последната била за ограда, която се нуждаела от ремонт.

Психолози на МВР водят преговори с барикадиралия се мъж. На мястото на инцидента пристигна главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, има части на Специализирания отряд за борба с тероризма, пристигнаха и четири микробуса с барети.