Министър Добрев очаква да се повиши усвояването на средства по ОП Конкурентноспособност
Министър Добрев очаква да се повиши усвояването на средства по ОП Конкурентноспособност / Дарик нюз
Министър Добрев очаква да се повиши усвояването на средства по ОП "Конкурентноспособност"
54208
Министър Добрев очаква да се повиши усвояването на средства по ОП "Конкурентноспособност"
  • Министър Добрев очаква да се повиши усвояването на средства по ОП "Конкурентноспособност"

1 170 000 000 евро са осигурени по Оперативна програма "Конкурентноспособност". До момента от тях на фирмите у нас са изплатени само 9, 5 %, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той бе във В. Търново, за да открие нов завод за рециклиране на фолиа от полиетилен и полипропилен. Част от оборудването в предприятието е закупено по проект на Оперативна програма "Конкурентоспособност" на стойност близо 3 млн. лв.

Министър съобщи, че по програмата е създадено единно звено, което работи от месец и всички дейности са се ускорили значително.

"Намалени бяха съгласователните процедури, важно е оперативната програма да заработи на много по-високи обороти, защото изплатените средства на фирмите към момента са около 9,5 %, а това е изключително незадоволителен резултат. Надяваме се в края на годината да актуваме много по-голям процент от средствата и да имаме напредък в реалното им усвояване. Прекалено рано е да се говори за загуба. Няма да позволим това да се случи. Реално срокът за разплащане по реализирани проекти е края на 2013 г. ", коментира Делян Добрев.

Новото оборудване ще повиши капацитета на великотърновската фирма от 300 на 800 тона месечно и ще открие още 100 работни места. Инсталирани са машини за сухо пране на пластмаса, при което рециклирането се извършва без вода. Внедрена е апаратура за производство на чували и е пусната в действие линия за гранулиране с двойна филтрация, както и 8-цветна флексопечатна машина.  Заводът е разположен на площ от 2300 кв.м, а в сградния фонд са вложени 1,2 млн.лв. В цеховете се произвеждат торби за смет само за износ. За последните две години фирмата е спечелила два проекта по ОП „Конкурентноспособност" на обща стойност 5, 5 милиона лева.

Чуйте в звуковия файл какво каза министър Добрев при откриването.