Мащабна програма за Трифон Зарезан в Сухиндол, Маргарита Попова идва за празника
Мащабна програма за Трифон Зарезан в Сухиндол, Маргарита Попова идва за празника / DarikNews.bg

Мащабна програма за Трифон Зарезан подготвя Общината в Сухиндол. Тази година винарският район ще отбележи 150 години от организираното честване на празника. Патрон на тържествата ще бъде вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя ще бъде сред официалните гости на 14 февруари, когато се провежда традиционното зарязване на лозята, съобщи кметът на Сухиндол Пламен Чернев.

Празниците ще започнат още на 5 февруари с дегустация на домашни вина и ракии. Местните производители ще се съберат на своеобразно състезание, за да премерят качествата на приготвените от тях напитки.

Нов информационен център ще бъде открит на 9 февруари. Той се помещава в общинска сграда срещу кметството. Изграден е по проект „Представяне на местното културно и историческо наследство на община Сухиндол, чрез прилагане на информационни технологии”. Стойността е 305 000 лв., с които по проекта е оформена етнографска сбирка. Копия на носии и музикални инструменти са изложени в залата за посетители. За да бъде пълна експозицията, общинската администрация е започнала да събира битови предмети от гражаните на общината – стари съдове за домакинството, чекръци, вретена и др.

За новия център ще бъдат изработени 45 филма, всеки от тях по четири минути. Клипчетата ще показват природното и културно-историческо наследство на региона, забележителностите и местата, където туристите могат да отседнат, избите, които предлагат дегутация на вино. Филмите ще бъдат озвучени на пет езика – френски, немски, английски, руски и китайски.

Две изложби ще бъдат открити на 10 февруари в Народно читалище „Трезвеност 1870”. Едната е особено любопитна - „Табелите на социализма” и в нея са събрани уникални, оригинални и много забавни табели, които са били закачени по улици и сгради от времето на соца. Втората изложба е с детски рисунки, участвали в конкурса „Сухиндол, моето място, моят дом”.

Комедийно шоу, подготвено специално за лозаро-винарския празник, ще представят част от артистите в „Комиците” на 11 февруари. Христо Гърбов, който е почетен гражданин на Сухиндол, ще бъде главният участник в спектакъла. Заедно с него на сцената смешки и вицове за виното и любовта ще разказват Руслан Мъйнов, Васил Драганов и Петьо Петков – Шайбата. В шоуто ще участва балетът на „Комиците”, заедно със солистката на оркестъра горнооряховчанката Нора Караиванова. Денят ще завърши със светлинно шоу и летящи фенери. 150 фенера ще полетят в небето над Сухиндол, където с лазерни лъчове ще бъдат изписани и думите: „150 години”.

На 12 февруари ще се изявяват самодейните състави в Сухиндол. От 18,00 ч. в читалище „Трезвеност” ще започне тричасово шоу с участието на всички състави – от детските до пенсионерските. Следващите два дни са официалните тържества. Те стартират на 13 февруари с откриване на Лозаро-винарски културен и дегустационен център, който също е изграден по проект на стойност 280 000 лв. Средствата са вложени в реновирането на стара и полусъборена къща, която някога е принадлежала на голям винарски род – Влаеви. Сградата е от 40-те години на миналия век, сега е общинска собственост. С решение на местния парламент е предоставена безвъзмездно за 10 г. за целите на проекта. Къщата е възстановена в автентичния й вид с каменни зидове и избата, в която са отлежавали бъчвите с вино.

Центърът ще дава на посетителите информация за целия процес за производство на вино и различните сортове грозде. Има и зала за дегустации, в които професионалисти ще запознават гостите с вина от различни краища на страната. Обособена е и специална зала с изложба на машини за преработка на грозде, стари дъбови бъчви и старинна винарска техника. Там ще вървят и мултимедийни презентации. В този ден е тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъде обявен новият почетен граждани на Сухиндол. Денят ще завърши с концерт на „Тримата тенори”.

Празникът на 14 февруари ще започне по традиция със света литургия в църквата „Св. св. Петър и Павел”. От 10,00 до 11,00 ч. е организиран концерт, подготвен от народната изпълнителка и преподавател по народно пеене Ана Борисова, която от години има школа в града. След това са приветствията на кмета инж. Пламен Чернев и на вицепрезидента Маргарита Попова. След официалните поздравления шествие ще потегли към местността „Димчански завой”, където ще бъдат зарязани лозята. В празника се очаква да се включат и гости от побратимените на Сухиндол градове от Полша, Италия, Малта и Македония. Трифон Зарезан ще продължи с хора и ръченици на градския площад до късно вечерта.