Лечева: Втората сесия на 44-то Народно събрание за БСП ще е сесия на алтернативата
Лечева: Втората сесия на 44-то Народно събрание за БСП ще е сесия на алтернативата / netinfo
Основните акценти на Парламентарната група на „БСП за България“, на които ще наблегне партията по време на втората сесия на 44-то Народно събрание, са свързани първо с подготовката на Председателството на България на Съвета на ЕС. Това съобщи по време на пресконференция във Велико Търново народният представител от „БСП за България“ Весела Лечева.
 
„Нашата цел е България да е успешен домакин и да представи националните интереси и приоритети на предстоящото председателство. Вторият акцент, който ще бележи тази политическа сесия, е приемането на бюджета на Република България. Знаете, че бюджетът е основната политика, която отразява всички секторни политики и най-вече изпълнението на предизборните обещания на всички политически сили. За нас основна цел, следвайки тези два основни акцента, ще бъде изпълнението на нашето обещание – борбата с бедността и доходите. Велико Търново наистина е градът с най-ниската безработица, но е и „градът на работещите бедни“, градът с най-ниските доходи. За нас елимирането на този проблем ще бъде приоритет в нашата законодателна дейност и секторни политики, които ще бъдат отразени в изготвянето на алтернативен бюджет по време на обсъждането на бюджета“, заяви Весела Лечева.
 
Народният представител уточни, че има няколко сектора, чрез които ПГ на „БСП за България“ ще се бори с бедността и ниските доходи. Това са образованието и науката, икономиката и производството и борбата с корупцията. „Няма как да подминем проблемите с образованието. За нас ще е приоритетно да защитим отпадането на учениците, което е постоянен процес в последните години, а не случайност. Ще се борим срещу фунцкионалната неграмотност, съдържанието  на учебния материал и натовареността на учителите. Другият голям проблем в образователната система е закриването на училища. Надяваме се, че максимата „когато се родиш беден, ще умреш прост“ няма да важи за нашата образователна система. За съжаление, обаче, вече се вижда социалното разделение бедни и богати, чрез провежданата образователна политика. Създаването на това социално разделение е именно заради политиката, която се провежда и в навечерието на новата учебна година всички бяхме изненадани от предложението за издаването на черно-бели учебници. Това е парадоксално – не трябва да има учебници за бедни и учебници за богати“, категорична бе Лечева.
 
Тя поясни, че относно икономиката и производството, основните акценти на „БСП за България“ са свързани със законопроекта, които бе предложен за защита на малките и средните производители. „Ние искахме защита на българските производители в големите търговски структури с над 2 млн. оборот, но това беше отхвърлено с лека ръка от страна на управляващите. В тази връзка, ние ще предложим нов закон за функционирането на Българската банка за развитие. Тази банка е създадена именно за подпомагане на малкия и средния бизнес, а в момента практика е да се финансират големи търговски субекти. До момента са финансирани около 5-6 такива. Основният акцент в нашия закон е ограничаване на лимитите за отпускане на кредити на търговските субекти  с цел да защитим много повече малки и средни предприятия. Относно борбата с корупцията – както виждаме през последните 10 години, нямаме успехи в тази насока. Управляващите предлагат закон, който считаме, че е повторение на Закона „Кунева“, затова ние изготвихме нов алтернативен закон“, каза Весела Лечева.
 
Народният представител изрази надежда, че предстоящата сесия  ще бъде конструктивна и управляващите ще се вслушват в мнението на опозицията. Въпреки това, отбеляза, че още в първите дни е отпаднал Закона за защита и гаранция на българското производство, който бе предложен от партията и който са считали за изключително важен. „Дано дебатите и разискванията относно бюджета да бъдат конструктивни, а не на политическа основа.  Ние ще изготвим алтернативен бюджет в секторните политики, така както считаме, че трябва да изглежда политиката по отношение на образование, здравеопазване, социални дейности, инфраструктура и т.н. Правили сме го и в други парламенти и смятаме, че е полезно. Първо ще видим предложението на управляващите, след което ще предложим нашата алтернатива“, завърши Лечева и уточни, че тази сесия ще бъде сесия на алтернативата – алтернативен Закон за корупцията, алтернативен бюджет и т.н.