Изложба представя популярните фотографи на Г. Оряховица
Изложба представя популярните фотографи на Г. Оряховица / Дарик нюз

Историческият музей в Горна Оряховица ще покаже експозиция, посветена на 110-та годишнина от откриването на ателието на фотографа- художник Марин Бакърджиев. Той създава второто фотостудио в града и първото в Лясковец.

През 1901 г. Бакърджиев устройва ателие в къщата на баща си, като влиза в конкуренция с първия светлописец на Горна Оряховица Иван Захариев. За да се наложи на пазара, по-младият фотограф залага на модерна апаратура, активна работа с местните юнашки и спортни дружества и нови стилове в отпечатването на снимките. Марин Бакърджиев умира през 1953 г., завещавайки на Горна Оряховица мащабно фотодокументално наследство, част от което се съхранява във фонда на Историческия музей.

Изложбата, която се открива от 12,00 часа, ще представи работата и на други популярни фотографи, работили в Горна Оряховица през ХХ век, както и голяма част от техниката и архива на Кино- фотоклуб „Раховец”, запечатали най-важните събития в града от 1962 до 1998 г. Тъй като на датата 12 октомври се отбелязва Денят на българската община, документалните фотоси в експозицията ще акцентират върху променящия се облик на административния център през погледа на горнооряховските фотографи.