Интерактивни уроци преподават на четвъртокласници в Горна Оряховица
Интерактивни уроци преподават на четвъртокласници в Горна Оряховица / снимка: Община Горна Оряховица

По нетрадиционен начин преминават уроците на четвъртокласниците от СОУ „Вичо Грънчаров" в Горна Оряховица. Тяхната учителка Даниела Велчева за първи път в областта експериментира с интерактивно обучение чрез програмата "Envision". По този метод работят не повече от 50-60 учители в цялата страна. За целта учителката е преминала специален обучителен курс.

Програмата е разработена от български студенти и дава възможност за колективна работа на целия клас с помощта само на един компютър, мултимедия и множество мишки. Така децата имат възможност да изучават стандартните си уроци по нетрадиционен начин, който е и по-интересен за тях.

За проекта Даниела Велчева е била подкрепена от родителите на своите възпитаници, които са събрали парите за лиценза на програмата, както и от ръководството на училището, което пък осигурило техниката. Лицензът на програмата обаче е само за един клас, затова ако има други желаещи да се възползват от интерактивното обучение, ще трябва да си купят свой лиценз.

Първият интерактивен урок на четвъртокласниците е бил по „Човек и общество" на тема „България в османската империя". Могат обаче да се разработват уроци по всички предмети за началния курс. За улеснение на преподавателите се разработва публичен портал, в който всеки може да качва своите уроци и да ползва разработките на колегите си.