Граждански активисти с манифест за народна социална държава
Граждански активисти с манифест за народна социална държава / DarikNews.bg
Граждански активисти с манифест за народна социална държава
58066
Граждански активисти с манифест за народна социална държава
  • Граждански активисти с манифест за народна социална държава

Около 30 граждански активисти се събраха на национална среща във Велико Търново и излязоха с манифест за народна социална държава. Платформата съдържа 14 точки с предложения за радикални промени в икономическата, социалната и политическата сфери.

Програмната декларация е подкрепена от различни граждански сдружения, неформални организации и клубове от цялата страна. Събраните в нея идеи са почерпени от дискусии в интернет пространството и Фейсбук, обясни един от активистите Румен Дечев. Именно чрез социалната мрежа съмишлениците, подкрепящи платформата, организирали и срещата във Велико Търново.

Целта ни е да поставим началото на едно мощно гражданско движение, което да започне дебат по формулираните от нас точки, заяви Дечев. В икономическата сфера активистите искат ревизия на приватизационните сделки и възстановяване на националната собственост върху предприятия и недвижима собственост, насърчаване на българското производство, ликвидиране на монополизма и олигархията, премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивен подоходен данък.

Гражданските организации насочват вниманието и върху социални проблеми, като настояват да се възстанови безплатното образование и здравеопазване, да се стимулира българската наука и да се укрепи авторитетът на българската Православна църква.

В манифеста са записани и предложения като забрана на гей-парадите у нас, въвеждане на задължителна военна служба за всички младежи, пряк избор на началниците на полицейските управления от населението на съответния район, закриване на чуждите военни бази на българска територия.

Още за идеите от платформата чуйте в звуковия файл.