Горна Оряховица в снимки гостува на Череповец
Горна Оряховица в снимки гостува на Череповец / netinfo

Изложба, показваща историята на Горна Оряховица, ще бъде представена в побратимения Череповец. Историята на руския град, показана в снимки, пък ще гостува в Историческия музей в Горна Оряховица.

Това стана ясно след завръщането на тричленна делегация от Горна Оряховица, която бе на 6-дневна визита в Череповец. В състава й бяха зам. кметът Иван Момъков, директорът на Историческия музей Иван Бъчваров и служителката в общинска администрация Тамара Гешева.

Гостуването им в руския град бе по повод честването на 231 години от обявяването на Череповец за град.

Освен в сферата на културата, двата побратимени града ще си партнират и за увеличаване на туристопотока. От българска страна ще бъдат проучени възможностите за СПА и курортен туризъм, като се обмисля вариант групите с руски туристи да кацат на летището в Горна Оряховица.

Череповец е един от основните промишлени центрове в Русия. Градът се намира на бреговете на река Шаксна. Населението му наброява 308 000 души. 

В града има 44 средни училища и университет с капацитет 10 000 студенти, обучаващи се в три направления – техническо, педагогическо и художествено. През последните две години там са застроени 1,5 мил. кв. метра жилищна и производствена площ. В Череповец няма безработица.