Георги Гайдарджиев спечели първия медал за България от СП по канадска борба
Георги Гайдарджиев спечели първия медал за България от СП по канадска борба / netinfo
С дефиле на представители на 42- те страни- участнички, разноцветни балони и фолклорен поздрав от ансамбъл “Българче” снощи във В. Търново официално бе открито Световното първенство по канадска борба.
Вицепрезидентът на световната федерация по канадска борба и президент на българската и европейските федерации Асен Хаджитодоров благодари на община В. Търново за помощта свързана с организирането и провеждането на шампионата. Възпоменателен плакет получиха още председателя на ДАМС и патрон на Световното първенство по канадска борба Весела Лечева, която изпрати поздравителен адрес и президента на Световната федерация Фред Рой. Състезатели от 21 държави спечелиха медали в първия ден на световното първенство. В класирането по отличия убедителен лидер е Русия с 11 златни, 13 сребърни и 10 бронзови.
Първият и засега единствен медал за България завоюва Георги Гайдарджиев. Благоевградчанинът стигна финал при юноши до 60 килограма на лява ръка. Той записа пет победи, сред които и успех над бронзовия медалист Олександър Стелник /Украйна/ на полуфинала. В спора за титлата Гайдарджиев загуби от руснака Рим Хамидулин.
В същата категория горнооряховецът Николай Йорданов зае девето място от 18 участника. Състезателят на “Локомотив- 96” би Марчин Ячимовски от Полша и Сенол Озер от Турция, преди да отпадне от шампиона Хамидулин.
При инвалидите в категория до 75 кг. на лява ръка Марин Пейчев зае осмо място. Горнооряховецът надви Виктор Братченя /Беларус/ на старта, но във втория кръг загуби с два фаула от Артур Халтвик /Норвегия/.
Изключителна атракция за всички в залата бе шефът на Световната федерация Фред Рой. Канадецът съблече костюма с който бе на церемонията по откриването за да излезе във финала при ветераните над 50 годишна възраст, в категория до 90 кг. Фред Рой би Ярослав Стушек /Чехия/ и спечели първата от петте титли за канадците на старта на шампионата.
Днес първенството продължава със схватките на дясна ръка при инвалидите, юношите и ветерените, а утре и в събота са състезанията при мъжете и жените.