Еленски ученици виртуално обикалят света с крачкомери
Еленски ученици виртуално обикалят света с крачкомери / снимка: Община Елена

22-ма ученици от трети клас на еленското СОУ „Иван Момчилов", заедно с класния си ръководител Светлана Василева и директорът на училището Димитринка Кузманова, от днес започват да обикалят света по програма „Global Children's Challenge 2012". Световното предизвикателство за деца е здравна програма, насочена срещу обездвижването и наднорменото тегло сред подрастващите. Тя се осъществява под мотото „Накарай света да се движи".

На участниците са предоставени безплатно крачкомери и книжки („Стъпка по стъпка"), необходими за участие по програмата. Нормата е 15 000 крачки на ден. В продължение на 50 дни третокласниците ще носят крачкомерите и ще вписват броя на направените крачки в книжките си. Данните ще се препращат към сайта на програмата, където ще се калкулират в километри и ще ги отвеждат онлайн в определена световна дестинация. На карта класният ръководител всеки ден ще отбелязва първенеца по крачки.

Учениците или отбор „Пчелици", както те се наричат, днес стартират от Ниагарския водопад в Канада. Ще преминат през САЩ, Еквадор, Венецуела, Южна Африка, Мадагаскар, Уганда, Египет, Италия, Великобритания, Индия, Бангладеш, Непал, Китай, Япония, Австралия, Нова Зеландия и Антрактида. По време на пътешествието децата ще посетят едни от най-невероятните места на света, ще видят опасни животни отблизо, ще се запознаят с деца, които ходят на училище в джунглата, пустини и градове в цял свят. Дори ще се срещнат и запознаят с някои от техните любими герои и телевизионни звезди.

Интересното е, че България се нарежда на второ място след Великобритания в Европа по активност в проекта, тъй като 108 класа от 84 български училища за одобрени за участие в предизвикателството. Краят на пътешествието ще бъде на 7 ноември. Световната надпревара ще излъчи отбор победител за най-много крачки. Голям успех за България ще бъде включването й като дестинация в маршрута на проекта.

От Великотърновска област освен ученици от Елена в проекта участват и техни връстници от Павликени.