Единайсетокласничка от В. Търново първа в националната олимпиада по английски
Единайсетокласничка от В. Търново първа в националната олимпиада по английски / Личен Архив

Единайсетокласничка от Американския колеж "Аркус" се класира на първо място в Националната олимпиада по английски език. Великотърновката Анелия Петрова постигна най-висок резултат сред своите връстници в състезанието. Форумът се организира от Министерството на образованието и науката, което подсигурява и годишна стипендия за призьорите по програмата за насърчаване на талантливите деца на България. Анелия обаче няма да може да се възползва от наградата, тъй като е възпитаничка на частно училище.

115 ученици от 8 до 12 клас са стигнали до финалния кръг на олимпиадата по английски, а Великотърновска област са представяли седем гимназисти. Второ място сред единадесетокласниците е заела Теодора Иванова от СОУ "Цанко Церковски" в Полски Тръмбеш. Четирима ученици от ПМГ "Васил Друмев" са се включили в състезанието, като втори при участниците от 8 клас стана Борис Борисов, а Румен Христов е 12-ти. Отлично са се представили още Гергана Панчева от 12 клас и Кристияна Пенева от 9 клас. Деветокласникът Георги Гутев от СОУ "Димитър Благоев" беше единственият ученик от Свищов, участвал на националния етап.

"Удовлетворена съм от този мой успех, защото през годините съм се трудила много, за да подобря английския си", сподели изявената ученичка. Освен задължителните задачи за проверка на лексиката и граматиката в английския, участниците в съревнованието трябвало да пишат и есе по предварително зададена тема. Анелия избрала да разсъждава върху предимствата и недостатъците на глобализацията. Тя е стигнала до финала с четвърти резултат в страната от областната олимпиада. Момичето не пропусна на благодари на своите учители Камелия Антонова и Деница Ялъмова за отличното си представяне.

Преди броени дни колежанката стана пета в страната на Националното състезание по български език и литература "Любословие". През годините тя многократно е била победител и в различни състезания по математика. Търновската ученичка ще остане в историята и като първата седмокласничка в страната, постигнала две пълни шестици на външното оценяване по роден език и математика. До момента нейният успех не е повторило нито едно дете в България. За своите успехи и отличен успех в училище Ани беше избрана да получи стипендията "Анета Караиванова", с която колежът "Аркус" награждава най-изявените си ученици.

На киното и технологията около създаването на специалните ефекти в някои от най-касовите продукции на Холивуд посвещава малкото си свободно време шампионката по английски. "Интересува ме филмовата историята и развитието на киното въобще. Нямам любим филм, актьор или режисьор, защото всеки прави нещо значимо", споделя за последното си хоби Ани. Намерението є е да следва в Германия, като все още се колебае каква специалност да избере.