Elena
Elena / netinfo
Две събития ще пренесат Елена в света на традицията и модерността  в началото на април.
 
Фестивалът на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ ще се проведе паралелно с Европейските дни на художествените занаяти. По този начин еленчани и гостите на балканското градче  ще могат да се потопят в магията на съвременното изкуство и художествените занаяти, оцелели през вековете като въплъщение на народния гений.
 
Първото издание на фестивала стана възможно след спечелен проект по Малка грантова схема на Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства” в размер на 92 210,40 евро, в който Община Елена е бенефициент в партньорство с Международната организация за демокрация и правата на човека в Осло, Норвегия. Тазгодишната изява е заложена в Календара на културните събития в Община Елена и ще изпълни изискването за устойчивост. По-важното е, че ще удовлетвори потребностите от изява на местни таланти от различни възрасти. Проявата  ще даде възможност за гостуване на формации, представящи аспекти от съвременното изкуство.
 
След успеха на първото участие на Община Елена в Европейските дни на художествените занаяти, тази година участници от града отново ще мерят сили в представянето на това безценно богатство заедно с Тетевен, Габрово, Дряново и Севлиево.
 
Официалното откриване на фестивалните дейности и Европейските дни на художествените занаяти ще бъде на 1 април, в 11 ч. на сцената на площад „Христо Ботев“, с което ще се даде старт на пъстра програма. Заедно с песните, танците, уроците по латино танци и изобразително изкуство, арт инсталациите,  зрителите ще могат да се насладят и на разположените в близост занаятчийски кътове. Там, освен готови изделия, ще могат да се видят демонстрации на дърворезбари, грънчари, кошничари, флористи, майстори на българска дантела и плетива. Туристическият дом ще се превърне в работилница за захарни и хлебни изделия и ще е запазена територия за най-малките.
 
В програмата за 1 и 2 април ще има и други събития, с които възрожденска Елена отново ще потопи в неповторима атмосфера своите граждани и многобройните гости.