Двама серопозитивни открити в региона, растат случаите на ХИВ в гей средите
Двама серопозитивни открити в региона, растат случаите на ХИВ в гей средите / netinfo
Двама серопозитивни открити в региона, растат случаите на ХИВ в гей средите
47610
Двама серопозитивни открити в региона, растат случаите на ХИВ в гей средите
  • Двама серопозитивни открити в региона, растат случаите на ХИВ в гей средите

Двама серопозитивни са открити във Великотърновска област от началото на тази годиниа, съобщиха от Регионалната здравна инспекция по повод отбелязването на Световния ден за борба срещу ХИВ/ СПИН - 1 декември. И в двата случая става дума за мъже. Единият е на 36 години и е посочил адрес в община Горна Оряховица, но в действителност живее в Италия. Другият серопозитивен мъж е на 60 години от община Павликени.

1 438 са официално регистрираните хивпозитивни в България, като 166 от тях са открити само от началото на тази година. Инфектират се лица в много широки възрастови граници - между 17 и 80 години, като миналата година долната граница е паднала до 15 години, съобщи д-р Веска Войчева от Регионалната здравна инспекция.

38% от новорегистрираните с ХИВ през т. г. са млади хора до 29-годишна възраст. 34% от случаите са на венозни наркомани. 26% са хомосексуални мъже, като случаите на ХИВ в гей общността се увеличават. Към края на октомври т. г. в Кабинетите за безплатно и анонимно изследване и консултиране в цялата страна са се изследвали 59 834 души. 70% от тях са споделили, че са имали рисково сексуално поведение.

Най-много са откритите хивпозитивни в София - 72 случая, следват Пловдив - с 27 души, Варна - с 12 и Пазарджик - с 11 новооткрити. Регистрирани са и шест бременни носителки на вируса, както и две бебета, родени от серопозитивни майки, допълни д-р Войчева.

Чуйте повече в звуковия файл.

Съвременната антиретровирусна терапия срещу ХИВ е достъпна за всички инфектирани, тъй като се осигурява от държавата напълно безплатно. Лечението се извършва в пет сектора, открити в Инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна и Плевен. При навременно започване на лечение с антиретровирусни препарати се наблюдава значително подобрение в имунния статус на болните и се гарантира качествен и продължителен живот.