Два вагона с горнооряховски футболни фенове тръгват за Плевен
Два вагона с горнооряховски футболни фенове тръгват за Плевен / Дарик нюз, архив

Два вагона с горнооряховски футболни фенове ще пътуват днес за Плeвен, където „Локомотив” ще гостува на местния „Спартак”. Вагоните ще бъдат прикачени към бързия влак Г. Оряховица - Плевен, който тръгва в 14,34 ч. от гарата в железничарския град. Мотото на композицията е „Когато гъмзата лудува 2”.

Крилатата фраза се ражда през 1987 година от спортните журналисти, които са присъствали на решителния мач между конкурентите за „А” група  „Локомотив” ( ГО) и „Спартак” (Плевен). Тогава за двубоя железницата пуска безплатен влак за всички приятели на горнооряховския тим. За настроение запалянковците си напълнили и бая дамаджани с домашна „гъмза”. Когато акостира на стадиона в Плевен, почерпената агитка от над 2000 човека започва провокации, реди обидни думи и освирква играчите и феновете на „Спартак”. До сериозни ексцесии и изпълнения по трибуните и на терена не се стигнало, тъй като се намесили служителите на реда. Най-активните запалянковци в черно и бяло били глобени и задържани. След двубоя, на път за гарата, горнооряховската агитка обръщала коли, заформил се масов бой по плевенските улици.

Организатор на „Гъмзата лудува 2” е фенклубът на „Локомотив”, който е в приятелски отношения с агитката на „Спартак” и няма намерение да участва в екшъни. Очаква се дори плевенските фенове да посрещнат горнооряховските на гарата. „Нашата идея е да запалим младите момчета, които сега „прохождат” като фенове, да им създадем онази атмосфера, която някога на нас са създавали бащите и дядовците ни. Идеята даде Тодор Стойков, който от години живее в Англия, но е един от най- активните хора във Фенклуба на „Локо” и сега се прибира специално за мача”, разказа председателят на Фенклуба на „Локомотив” Петър Петров.

Всички, които желаят да участват в „Когато гъмзата лудува 2”, трябва да бъдат на гарата в 14,00 часа. От фенклуба се надяват да видят два препълнени вагона с над 300 момчета и момичета в черно и бяло, които да викат за любимия си отбор. Работещите фенове ще заплатят за екскурзията по пет лева, учениците по два, а пенсионерите ще се возят и гледат мача безплатно. Петър Петров добави, че други около 200 „локомотивци” се очаква да пътуват до Плевен с личните си автомобили.

Съдийски назначения:

Северозападна “В” група  ХХІІІ  кръг, 18.04., 17 часа

“Етър ВТ”- „Ботев” (Козлодуй) Н. Петров, Хинков, Банчев

„Ботев” (Лук.)- ОФК „Павликени” М. Михайлов, Пецанов, Мачев

„Левски 2007”- ФК „Трявна” Г. Давидов, Капарашев, Арабаджиев

„Спартак Плевен”- “Локомотив” (ГО) Г. Йорданов, Енчев, Велков

“Гигант”- „Янтра” 22.04. Н. Малджански, Николов, Любенов

„Ситомир”- „Ком” (Берк.) Н. Атанасов, Ас. Атанасов, Генчев

„Видима-Раковски”- “Партизан” С. Къчовски, Трифонов, Филов

„Локо” (Мездра)- „Бдин” (Видин) Б. Колев, Венев, Стайков