Българската православна църква почита Свети Йоан Кръстител
Българската православна църква почита Свети Йоан Кръстител / archive.dariknews
На 29 август църквата отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител - на този ден е отсечена главата на светеца. Това е вторият летен празник на християнския светец, който в народния календар се нарича Секновение поради вярването, че на този ден се сече лятото, секат се денят и нощта - стават равни.

На Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките. На този ден се спазва строг пост. По аналогия с пролятата кръв на светеца е забранена консумацията на червено вино, на червени плодове и зеленчуци.

В чисто християнски план празникът носи идеята за цикличността, защото с останалите два дни, посветени на Йоан Кръстител се образува една система - раждане (Еньовден - 24 юни), кръщаване (Ивановден - 7 януари), и смърт - отсичане на главата му - 29 август.

Евангелието пише, че когато Йоан станал на 30 години, Бог му заповядал да проповядва, че вече се е родил неговият син Христос, който скоро сам ще започне да учи хората. И започнал Йоан да говори на хората, затова го нарекли и Предтеча, понеже вървял преди Христос и разказвал за него. Йоан кръстил в река Йордан много хора, които се разкаяли и приемайки кръщението, Господ им простил извършеното.

Когато Христос дошъл при Йоан, Предтечата му се подчинил, и кръстил и него във водите на река Йордан. Той продължил и след това да проповядва учението на Исус.

Главата на Йоан Кръстител била отсечена в Юдея от стражите на цар Ирод.

В знак на почит към личността и делата на Свети Йоан Кръстител и неговата жестока мъченическа смърт, на 29 август християните спазват строг пост – без храна и без вода. Който не може да се подложи на строг пост, не консумира месо и млечни продукти. Не се яде никаква червена храна - домати, червени пиперки, малини, ягоди, диня, червени ябълки, сладко в червен цвят и други. В момента на пазара има много видове зелена храна – краставици, зелен пипер, царевица, листа от цвекло, леща, пресен боб, жълто грозде, пъпеши и други.