/ Община Свищов
Министърът на земеделието Десислава Танева и министърът на вътрешните работи Младен Маринов посетиха Свищов във връзка с пораженията нанесени в населените места след поройния дъжд и градушката
Работната среща с кмета на Свищов Генчо Генчев се проведе рано сутринта в сградата на Община Свищов.

Около 70 хиляди дка са засегнатите площи при падналите градушка и дъжд

На нея, заедно с министър Танева и министър Маринов присъстваха директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов, областният управител Любомира Попова, директорът на ОДМВР във Велико Търново ст. комисар Димитър Машов, комисар инж. Красимир Кръстев – директор на РДПБЗН Велико Търново и народният представител Станислава Стоянова.

Десислава Танева: Пострадалите земеделци в Свищовско ще бъдат обезщетени
община Свищов

Десислава Танева: Пострадалите земеделци в Свищовско ще бъдат обезщетени
община Свищов

Десислава Танева: Пострадалите земеделци в Свищовско ще бъдат обезщетени
община Свищов

Десислава Танева: Пострадалите земеделци в Свищовско ще бъдат обезщетени
община Свищов

Десислава Танева: Пострадалите земеделци в Свищовско ще бъдат обезщетени
община Свищов

Кметът Генчо Генчев информира, че за радост няма пострадали хора в следствие на стихията, но има сериозни щети, които са нанесени от поройния дъжд в населени места от община Свищов. Той уточни, че най-засегнати са селата Драгомирово и Морава, които по-късно бяха посетени, но проблемни ситуации са създадени и в селата Совата, Деляновци, Вардим, и Ореш. Той допълни, че има наводнени площи, наноси, кал, тиня, но всички служби, които са ангажирани, работят цяла нощ и действията им продължават.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева гарантира бързината на службите и на взимането на решение за обезщетение на пострадалите от градушката. Тя посочи, че когато приключи обследването на пострадалите земеделски земи и дойдат протоколите за обработка, решението за обезщетение ще бъде взето веднага. Тя уточни, че екипите, които ще изследват щетите в Свищовско, са умножени по три. По думите й прогнозите са, че са възможни градоносни процеси до средата на юни.

„Ще изчакаме да видим дали ще има още подобни събития, дано да няма. Тази помощ като компенсация ще я гласуваме веднага. Има бюджет за това и той бе гласуван още в петък“, изтъкна министърът на земеделието. Министър Танева уточни, че в петък на Управителен съвет на ДФ „Земеделие“ са гласувани 4 млн. лв. по държавна помощ, която се прилага всяка година за обезщетение при 100% пропаднали площи при бедствие.

Бури и градушки удариха част от страната (ВИДЕО/СНИМКИ)

На организирана среща със земеделски производители в село Морава , Десислава Танева каза: „Не е добър поводът, по който се срещаме, но в тази ситуация трябва да видим и добрата страна, че все пак човешкият живот е съхранен, а в такъв случай всичко изглежда поправимо.

Искам да използвам случая да поздравя земеделските производители за съпричастността към обществените проблеми. Сега по селата, по които минаваме основните хора, които и с техника помагаха на кметовете на населени места, са земеделците. Така става и през зимата“, допълни Танева.

Според нея, тези неща трябва да се оценяват, когато се говори за земеделието. Танева отчете, че като цяло за страната към момента са пострадали по-малко земеделски земи, отколкото предходни години. „От градушки са пострадали към момента около 70 хил. дка без тези, които ще дойдат от вашето население място. Помощта и компенсацията е по-висока, когато има застраховки“, допълни още тя. Земеделският министър посочи още, че продължава да се изгражда противоградова защита и за места, където в момента няма такива.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов подчерта сериозните разрушения на пътната и железопътна инфраструктурата в района на Свищов вследствие на дъждовете и градушките. „По линия на МВР и пожарната още от вчера сме във връзка с кмета на Свищов и работим съвместно.

Министър Десислава Танева: До 10 дни започват работа още ракетни площадки

Към момента няма пострадали хора, но има сериозни разрушения на пътната инфраструктура - пътна и железопътна“, заяви той. Младен Маринов обясни, че предстои да бъде направен обход на местата, които са пострадали от градушките и силните дъждове.

„Задвижена е процедурата по оформяне на необходимите документи и преписки, за да може на следващото заседание на комисията по бедствия и аварии от фонда, който е предвиден за възстановяване, да възстановим максимално бързо инфраструктурата“, обясни той. Маринов подчерта, че към момента се почистват затинените места. „Така че ако се изсипе друг дъжд, да могат водите да се оттичат и да няма други нарушения на инфраструктурата“.

На срещата в село Морава присъстваха също директорът на Областно пътно управление Велико Търново инж. Венцислав Ангелов и директорът на Областна дирекция "Земеделие" Йорданка Стефанова, които потвърдиха, че ще съдействат, с каквото е необходимо за бързите и експедитивни действия, с цел справяне с усложнената ситуация и в помощ на пострадалите земеделци и лошата пътна инфраструктура.

Генчо Генчев от своя страна благодари на министър Десислава Танева и министър Младен Маринов за адекватната намеса и експертното съдействие, както от тяхна страна, така и от страна на областните институции. Кметът на Свищов не пропусна да се обърне и към земеделските производители, които за пореден път доказаха, че може да се разчита на тях в труден за жителите на Общината момент.

Областният управител проф. д-р Любомира Попова насрочи извънредно заседание на Междуведомствената комисия в Областна администрация на която ще бъдат разгледани постъпилите искания на засегнатите от силната градушка и дъжд в района на Свищов. Заседанието ще се проведе в четвъртък и на него ще бъдат обсъдени исканията за аварийно възстановителни дейности по нарушената инфраструктура.