Четирима роми от павликенския край уличени в жестоко убийство в Градище
Четирима роми от павликенския край уличени в жестоко убийство в Градище / Дарик Габрово, архив

Четирима роми от павликенския край са убили 79- годишен мъж в севлиевското село Градище. Старецът бе открит мъртъв в дома си на 7 ноември. Мъжете са от павликенското село Върбовка. Трима от уличените в престъплението / К.В.- 39 г., Г.В. - 43 г., А.Я. - 24 г./ са задържани и са направили самопризнания, четвъртият /Л.А. -21 г./ се е укривал, но вече е осъществен контакт с адвокат и до края на вечерта вероятно вероятно ще се предаде.

Шестима мъже, вечерта на 6 срещу 7 ноември, решили да отскочат от Върбовка до Градище с автомобил, за да ограбят дядо Стефан, който според слухове имал много пари. Пристигайки на мястото обаче двама от тях се отказали от намерението си, останалите влезли през оградата в имота на стареца. След като претърсили мазата и стаите на къщата влезли в помещението, където бил дядото. Завързали ръцете и краката му с кабел, след което го пребили с голи ръце. По главата на възрастния мъж имало множество хематоми, счупени ребра, порезни рани.

След убийството четиримата избягали в село Малък Вършец, където ги чакали отказалите се. От полицията са претърсили жилищата на извършителите, разпитани са пред съдия, предстои изготвянето на експертизи.

„Това са закоравели престъпници, нагли, брутални, лежали в затвора /без един от тях/, съдени за кражби, липса на ценностна система и всякакъв морал. Такива хора не бива да са навън", коментира директорът на областна дирекция на МВР Габрово комисар Денислав Донков. Той добави, че жителите на село Градище са били изключително притеснени и изпаднали в шок от случилото се. По тази причина в селото е имало засилено полицейско присъствие.