Четири сигнала за замърсяване на околната среда проверяват екоинспектори

Четири сигнала за замърсяване на околната среда проверяват екоинспектори
Четири сигнала за замърсяване на околната среда проверяват екоинспектори

Четири сигнала за замърсяване на околната среда са постъпили в Регионалната екоинспекция във Велико Търново от началото на годината. Три от тях са основателни, а четвъртият ще бъде проверен тази седмица, съобщават от инспекцията.

Жител на лясковското село Драгижево е сигнализирал, че в землището на селото, в близост до стара каменна кариера и черен път, има два метални варела с около 120 кг. бяло втвърдено вещество. Издадено е предписание на Община Лясковец да съхрани варелите в общинския склад за стари и негодни за употреба пестициди, което е изпълнено в срок.

Разпилян бял прах в кабинета по химия и физика на основното училище в с. Павел, община Полски Тръмбеш установиха експертите на РИОСВ. Химикалите са разпознати и обезвредени.

Предписание за почистване на замърсяване с битови и производствени отпадъци около двора на великотърновската фирма „Мегапорт" ООД е издадено след сигнал на „зеления телефон" на инспекцията. Веднага са предприети действия в тази посока.

Предстои проверка на сигнал за замърсяване на атмосферния въздух от автосервиз във Велико Търново.

От тази година, на интернет страницата на РИОСВ - ниво „Зелен телефон", ежемесечно ще се публикува информация за приетите и обработени сигнали, включително и по електронна поща за територията на инспекцията.