Безплатни изследвания на кръвната захар в общината
Безплатни изследвания на кръвната захар в общината / www.sxc.hu

Днес отбелязваме Световния ден за борба с диабета. На 14 ноември е и рождената дата на д-р Фредерик Бантинг, един от откривателите на инсулина, благодарение на който в продължение на повече от 85 години биват спасявани животите на милиони хора със захарен диабет.

В тази връзка екип на д-р Петя Илиева, специалист-ендокринолог, ще извърши безплатни изследвания на кръвната захар на желаещи граждани в старата столица. Прегледите ще бъдат днес от 9.00 до 12.00 часа в Общинския център за услуги и информация на гражданите в Община Велико Търново.

12 176 души във Великотърновска област боледуват от диабет тип 1 (инсулинозависим) и тип 2, сочи статистика на Регионалната здравна инспекция за м. г. За 2013 г. заболеваемостта се е увеличила още. Тя нараства рязко във възрастта между 40-45 г.

По данни на Българската асоциация за диабет у нас с коварното заболяване са диагностицирани над половин милион души. Други 300 000 обаче все още не знаят, че живеят с диабет. Според ендокринолози тревожното е, че все повече деца се разболяват от захарна болест - тип 2, доскоро преобладаваща само при възрастните. Най-засегнати са мъжете и жените на възраст между 35 и 64 г.