Униформени участваха в установяването и залавянето на бездомни кучета с агресивно поведение, след подадени сигнали от граждани, съобщиха от полицията.

Операцията по издирване на агресивни бездомни кучета се състоя в града и населени места от общината по инициатива на Районното управление във Велико Търново, заради зачестили сигнали от граждани, постъпили в управлението, за агресивни кучета, които нападат жители от различни квартали на града.

Установени са четири бездомни кучета, без марки, в районите около жп гара - Велико Търново, кв. „Варуша“ и кв. „Бузлуджа“. Кучетата са откарани в общинския приют за бездомни животни в село Шемшево, където ще бъдат кастрирани, обезпаразитени и чипирани.

Агресивни бездомни кучета тормозят жителите на Благоевград (ВИДЕО)

"Всяка година през есента, сигналите за бездомни животни в кварталите на градовете и в селата се увеличават," коментира Зорница Кънчева, директор на отдел „Екология“ към общинската администрация.

По думите ѝ причината е, че през летните месеци хората, които обитават крайградски вили или стопански постройки, хранят животните, които се размножават, но през есента, когато активният сезон е към края си, животните остават без храна и грижа и тръгват към най-близките населени места.

По думите ѝ след като бъдат заловени, животните биват кастрирани и обезпаразитени, поставя им се чип, и отново биват връщани на местата, където са открити, като изключение правят случаите, когато те са открити в дворовете на детските градини, училищата и градските паркове.

"За да бъде решен проблемът от общината организират кампании за кастриране на дворните кучета и котки, за да се ограничи популацията. Въпреки че услугата е безплатна, много стопани я отказват, което задълбочава проблема", посочи Кънчева.

"Към днешна дата в общинския приют за бездомни животни край великотърновското село Шемшево пребивават около 50 кучета. Капацитетът в момента е ограничен заради ремонтни дейности, но всички процедури се извършват", посочи д-р Кристина Йорданова, управител на приюта.

Тя отбеляза, че интерес за осиновяване на бездомни кучета, приютени в базата има, но той е предимно от чужбина.
БТА