7 са най-уязвимите от природни бедствия градове в България
7 са най-уязвимите от природни бедствия градове в България / netinfo
“Култура на застраховането” е темата на специализираното изложение INS expo and forum ‘2007. Негови организатори са Български бизнес форум и ПАН стратегии и комуникации. Акцентът на изложението са проблемите, свързани с имущественото застраховане при бедствия и аварии и създаването на катастрофичен застрахователен пул. В изложението участват водещи застрахователни компании, представители на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, Министерство на земеделието и горите, Националното сдружение на общините в Република България и кметове от над 20 общини в страната.
Основната цел на INS expo and forum е да обеди усилията на браншовите структури и държавните институции в популяризиране на застраховането като средство за създаване на финансова сигурност при бедствия и аварии.
В България има 8 сеизмични зони, които са разделени на 3 сеизмични региона. 7 са най-уязвимите градове в страната. Това са София, Варна, Пловдив, Пазарджик, Велико Търново, Благоевград и Русе. В тях живее 75 % от населението в България. Катастрофичните рискове характерни за страната са земетресения, наводнения и свлачища. Интересното е, че 23 на сто от хората живеят в панелни жилища, а останалите в железобетонни и зидани сгради, които са значително по-устойчиви на природни катаклизми.
Днес бе припомнено, че през 2005 година при наводненията бяха засегнати близо 2 милиона души от 131 общини в страната. 14 000 бяха евакуирани, 17 загинаха. Щетите от наводненията бяха за 1 милиард лева, а държавата отпусна едва 238 500 000 лева за преодоляване на последствията.