14 медала за “Локо- 96” от Държавното първенство по канадска борба
14 медала за “Локо- 96” от Държавното първенство по канадска борба / netinfo
231 състезатели от 22 клуба участваха в Държавно първенство по канадска борба, което се проведе в новата спортна зала “Скаптопара” в Благоевград.
Състезанието се проведе на лява и дясна ръка във всички възрастови групи: мъже, жени, юноши, девойки, ветерани и инвалиди. Шампионатът бе и последна квалификация за сформирането на националния отбор, който ще представлява България на Европейското първенство от 23 до 30 юни, в Сарпсборг /Норвегия/.
При мъжете с огромен интерес се очакваше сблъсъкът между световния и европейски шампион Стоян Големанов от “Локомотив- 96” /Г. Оряховица/ и най- проспериращия млад състезател у нас Красимир Костадинов “Херкулес” /Тутракан/ в категория до 90 кг. Костадинов спечели надпреварата и на двете ръце, в изключително оспорвани двубои и за Големанов останаха сребърните медали. Трети на лява ръка е Даниел Големанов- брат на Стоян.
Изненадата на състезанието се оказа решението на десеткратния европейски и шесткратен световен шампион Цветан Гашевски “Локомотив- 96” да участва в надпреварата до 80 кг на дясна ръка. Горнооряховският ас доказа, че все още поддържа висока спортна форма, като на финала преодоля сериозната съпротива на Виктор Балабанов “Витоша” и донесе 10 точки за своя клуб в отборната надпревара и единствената титла при мъжете. Медали за “Локомотив- 96” при мъжете взеха още: Кирил Досев- сребърен на лява ръка в категория до 60 кг, Николай Стефанов сребърен на дясна и бронзов на лява ръка до 110 и 100 кг. и Стефан Стефанов сребърен на дясна ръка до 60 кг.
Шампионка при жените и с двете ръце стана Марияна Гугучкова. Съотборничката и в горнооряховския тим Мария Раева е втора с дясна и трета с лява ръка. Златен медал при инвалидите спечели Марин Пейчев на дясна ръка, с лява взе сребърен.
Отборно “Локомотив- 96” е втори със 105 точки, първи е “АРМ Спорт” /Благоевград/.
Единственото отличие- бронзово за великотърновският клуб “Етър- 78” спечели Тодор Бонев на дясна ръка, при мъжете в категория до 70 кг.