110 чужденци ще учат български език на летния семинар във ВТУ
110 чужденци ще учат български език на летния семинар във ВТУ / DarikNews.bg, архив

110 души са заявили участие в Международния летен семинар по български език и култура, който ще се проведе от 22 юли до 11 август във Великотърновския университет. Традиционният форум по българистика се организира за 36-та поредна година, като в него се записват чуждестранни студенти, ученици, преподаватели, научни работници и хора с различни професии, които имат желание да изучават българския език и култура. Те идват по три основни направления - със стипендии по междудържавни спогодби, гости на ВТУ по двустранни и преки договори и платено обучение.

Тази година семинарът събира представители от 36 държави на три континента – Европа, Азия и Северна Америка, съобщи директорът на семинара проф. Христо Бонджолов. За първи път ще има участничка от Афганистан. В своята страна Шахла Абави работи в неправителствена организация за защита на правата на жените.

Сред участниците преобладават студенти, университетски преподаватели и докторанти, но има и лекари, инженери, финансисти, а така също преводачи в Европейската комисия в Брюксел, уточни проф. Бонджолов.

Традиционно най-голяма е групата от Германия, която наброява 12 души. Следват Русия, Испания и Полша. По равен брой участници има от Китай, Румъния, Сърбия, Унгария и други съседни държави. За занятията идва и не малка група американски преподаватели от университета Труман и Бостън Колидж.

18-годишният студент от Белгия с български корени Павел Суванджиев е най-младият участник тази година. Той идва за втори път във В. Търново, сега е придружен от по-голямата си сестра Ирина. Бащата на младежите е българин от Габрово, а майка им белгийка. 71-годишен японски професор пък е най-възрастният участник. Исаму Ямада е русист и ще пише докторат в България. Той е сред редовните участници в семинара по българистика и през последните години е идвал 4-5 пъти. За пети пореден път в занятията ще се включи и младият пенсионер от Англия Уолтър Елиът. Сред постоянните участници е и преподавател от Тайван, който ще пише докторат по проблемите на лингвистиката.

Първите две седмици от програмата на семинара ще протекат във ВТУ, като занятията са преместени в обновеното крило на Пети корпус и залите на Институт “Конфуций”. За да са по-близо до учебната база, курсистите ще бъдат настанени в Интерхотела.

Освен учебните и практически занятия, в семинара е включена и културна програма, която тази година е малко редуцирана, сподели проф. Бонджолов. Чуждестранните гости ще изучават български народни песни и танци, ще гледат съвременни български филми. Запазват се вечерите на запознанството, на българската кухня и фолклор, а във вечерта на нациите ще бъдат представени традиционната кухня и обичаи на различните страни. През уикендите ще има организирани екскурзии в околностите на В. Търново. Последната седмица на семинара от 4 до 11 август участниците ще прекарат във Варна. Там ще бъдат настанени в бившата база на центъра за преквалификация на учители.