Жители на „Левски” скочиха срещу проект за мащабно обновяване
Жители на „Левски” скочиха срещу проект за мащабно обновяване / снимка: bgmaps.com

Проектът за благоустрояване на 17-и микрорайон в кв. „Левски" е приет без обществено обсъждане и крие рискове за жителите на квартала. За това предупредиха двама домоуправители на входове в микрорайона.

Става въпрос за карето между улиците „Царевец" и „Мир" и булевардите „В. Левски" и „Осми приморски полк". Проектът за благоустрояване на района и реконструкция на ул. „Мадара" е приет от Експертния съвет по устройство на територията на 8 декември.

Според домоуправителя Явор Калчев, мащабното обновяване на 17-и микрорайон предвижда разширяване до 15 метра на ул. „Д-р А. Железкова", без да е направен анализ на трафика.
Покриването на канала на ул. "Мадара" и превръщането му в улица с тротоари северно от ул.„Д-р А. Железкова" крие риск, защото бъдещото кръстовище ще доведе до затрудняване на трафика и задръствания чак до Военноморското училище, смята Калчев, който е адвокат по професия.

Сегашната пасарелка на улиците „Мадара" и „Явор" ще бъде превърната в автомобилен мост и така „Явор" ще се превърне в още една сериозна пътна артерия.

„Явно проблемите на квартала изобщо не се познават, защото проблемите не са в липсата на улици, а напротив. Проблемите на квартала са в трафика, шума и замърсяването с фини прахови частици. По този начин, с това решение да се вкарат три огромни улици, кварталът се превръща в един пътен възел", отбеляза още притесненият жител на микрорайона.

Затварянето на канала на „Мадара" предвижда поставянето на дълбоки пилотни фундаменти, без да е направен хидрогеоложки доклад. Каналът няма да има същата пропускливост, което може да доведе до бедствие. „Веднъж вече ни се запуши един канал и видяхме какво стана", изтъкна Калчев.

Планът е приет без обществено обсъждане и без конструктивен диалог между гражданите и общинските власти, сподели инж. Ваня Казакова, която също е домоуправител на вход в района. Според нея, при проектирането има преподреждане на парцели, улици и зоните за отдих. А за да се избегне решение на местния парламент и задължителното обществено обсъждане, новият план е бил разцепен на 10 парчета и по този начин е получил одобрение.

Планът за градоустройствени промени в микрорайона предвижда още базар „Левски" да се превърне в административна търговска зона, разкриха още съкварталците.

Двамата домоуправители настояват проектът да се върне за обществено обсъждане. Ако това не се случи, са готови да обжалват в съда приемането му.