Жители на две варненски села си искат автобуса
Жители на две варненски села си искат автобуса / снимка: petel.bg

Селата Генерал Кантарджиево и Климентово останаха без редовен транспорт до Варна. Всеки ден автобус №33 е извършвал по два курса дневно - сутрин и вечер, но от 15 март изведнъж ги е преустановил, и то без предупреждение. Около две седмици хората напразно са чакали по спирките, но рейсът така и не идвал. От няколко дни автобусът отново се движи, но е само в два дни - понеделник и петък. Причината за спирането на №33 е, че линията не е изгодна и фирмата, която я обслужва - "Коско", е на загуба, информира petel.bg.

Над 20 жители на двете села се събраха днес пред Областна управа-Варна в търсене на помощ от Иван Великов. Губернаторът обаче им обясни, че той няма правомощията да реши проблема. Великов каза, че въпросът е в юрисдикцията на община Аксаково, към която са Генерал Кантарджиево и Климентово. По думите му, вариантът е управата в най-добрия малък град за живеене да отпусне субсидия, с която линия №33 да може да продължи да бъде обслужвана.

Жителите от двете села заявиха, че ако трябва ще си купят и месечни карти, с което да гарантират някакъв минимум на брой пътници в автобуса. Билетът до Климентово е на цена 3,60лв, а до Генерал Кантарджиево е с 40 стотинки по-скъп. Хората от двете села се надяват да бъде пусната и обедна линия.

Има вариант и друга фирма да поеме този курс - "Делта Кар". Това ще стане ясно на 8 април, до когато "Коско" има срок да обяви данните от отчета си. От него ще се разбере дали фирмата ще продължи да обслужва линията, или е на загуба.

На срещата пред Областна управа присъства и зевзекът Росен Марков, който водеше магаре с табелка №33. Той предложи да му дадат лиценз, за да обслужва автобусната линия.