/ live.varna.bg
Десет хора от Швеция, Италия, Полша, Чехия, Латвия, Украйна, Израел и България участват в XXXVIII Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“, който ще се проведе във Варна от днес до 14-ти май.

Официалното откриване ще се състои от 19,30 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център с концерт на хор “Морски звуци“ при хорова школа „Проф. Марин Чонев“. Конкурсната програма е в три категории: смесени, еднородни и камерни хорове. Седемчленно международно жури в състав Наоми Фаран, Луиджи Марцола, Джон Ф. Уорън, Амброж Чопи, Йозеф Немес, Ваня Монева и Захарина Милкова-Никитасова ще класира участниците. Закриването ще бъде на 13-ти май от 20ч. във ФКЦ, с галаконцерт и връчване на наградите на победителите.
 
Международният майски хоров конкурс е член на Асоциацията, която организира състезанието, и връчва голямата европейска награда за хорово пеене. Ежегодните издания се провеждат в шест държави - в Арецо (Италия), Дебрецен (Унгария), Тур (Франция), Варна (България), Марибор (Словения) и Толоса (Испания). Носител е на лейбъла на Европейската фестивална асоциация „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“ 2017-2018.