т
т / DarikNews.bg
Минималните цени на такситата във Варна да се вдигнат на 0,88 лева за километър през деня и 0,98 лева през нощта. Увеличението е с 13 стотинки  и бе  прието с решение на Общинския съвет. 

По време на дебатите в зала „Пленарна“ се чуха както мнения „за“, така и позиции „против“ вдигане на цените. Припомнено бе, че последното повишаване на минималния праг на таксиметровите тарифи във Варна бе през 2016 г. 

Такситата във Варна поскъпват

С новите цени ще бъдат обслужени интересите на таксиметровите оператори, а не интересите на шофьорите и още по-малко интересите на гражданите, смята независимият общински съветник Григор Григоров. Според него, цените трябва да се определят на пазарен принцип от операторите. 

„Не е нормално в условията на пазарна икономика да се явяваме като регулатор“, е мнението на Димитър Карбов (НФСБ). Той изрази съмнение, че поскъпването на услугата няма да доведе до повишаване на качеството и закупуване на по-нови коли от шофьорите. 

По време на дебатите стана ясно, че издадените през тази година разрешителни за упражняване на таксиметрова дейност са 2096, докато през миналата година са били 1882, а през 2016 г. - 1784 на брой. 

От 1 ст. до 1,09 лв. - колко да е минималната тарифа на такситата във Варна?

„Решението, което беше взето на транспортната комисия, бе по давление на искането на водачите. Ние само ги подкрепихме“, изтъкна управителят на таксиметрова компания Иван Михайлов. По думите му, под определена цена няма как да се слезе, а повишението ще предотврати ценови войни, каквито е имало в бранша преди години. 

Скоро Варна ще остане без таксита, предупредиха шофьори

„Колкото такситата са по-евтини, толкова те са по-опасни“, заяви пред съветниците Максим Петков, председател на Националния съюз на превозвачите във Варна. Неговите наблюдения са, че през последната година качеството на таксиметровата услуга и когато завали дъжд, централите си изключват телефоните. 

Догодина дейност по определяне на минималните и максимални тарифи на такситата  мине към Министерство на транспорта, загатна превозвачът. „Това ще ви бъде последното определяне на цена. Няма да бъдете вече лошите“, отбеляза  Петков.