/ Thinkstock/Getty Images
Минималната тарифа за таксиметров превоз във Варна да стане 1 стотинка на километър. Такова предложение направи общинският съветник Димитър Колев при обсъждането на долните и горните прагове в транспортната комисия.

Скоро Варна ще остане без таксита, предупредиха шофьори

Той се мотивира, че местният парламент не би трябвало да се намесва в пазарните отношения, въпреки че по закон е длъжен да определи максимална и минимална тарифа. 

Неговият колега Димитър Карбов пък предложи долна граница от 48 стотинки, като според него това ще има екологичен ефект, тъй като ще стимулира инвеститори да използват електромобили за таксита. 

Варненски таксиджии отново искат по-високи тарифи 

Предложението на независимия транспортен синдикат „Авто 94“, което стана повод за преразглеждане на сегашните тарифи, е те да се повишат от 0,75 на 0.96 лева за дневна и от 0,85 на 1.09 лева за нощна. Според представителите на организацията един таксиметров водач има 65 лева разходи на ден и при 8-часов работен ден печалбата му е 15 лева. 

Четирите най-големи таксиметрови централи „Хипо такси“, „Триумф такси“, „Ласия“ и „Омега транс“ също смятат, че трябва да се повишат праговете. Тяхното предложение е за 88-89 ст. за дневна и 98-99 ст. за нощна.

Такситата във Варна искат по-високи минимални тарифи

Тези цени са същите като преди 10 години, коментира управителят на „Ласия” Иван Михайлов, според когото вдигaнато на минималната тарифа ще потуши напрежението сред водачите. 

При обсъжданията се чуха и предложенията през летния туристически сезон или при лошо време да има по-високи тарифи. В крайна сметка общинските съветници не взеха решение за тарифите.

Те поискаха от синдикалната организация и от централите да им представят анализ за предлаганата цена. Това трябва да стане преди следващото заседание на Общинския съвет, което ще се проведе в средата на декември.