/ ThinkStock/Getty Images
Такситата във Варна искат минималните тарифи на км да се вдигнат от 0.75 на 1 лев, а през нощта от 0.85 на 1,20 лева. Това предложение внася в Общинския съвет председателят на транспортния синдикат "Авто 94" Димчо Иванов, пише "Труд".

Жълтите коли работят в морската столица под себестойност и се превръщат в пряк конкурент на градския транспорт, посочва мотивитие за увеличението синдикалният шеф. Той припомня, че тарифите не са пипани от три години насам, а увеличеният трафик, непрекъснатите ремонти и задръствания водят до намаляване на курсовете. С тях шофьорите не могат да си избият дори алтернативния данък, който с разрешителното стига до 800 лева и отива авансово в общинската хазна преди началото на всяка година. но не се вижда приходите да отиват в подобряване на пътната инфраструктура, смята Иванов.

По данни на синдиката от 2600 таксита в града са останали 1500 заради загубите, които търпят водачите им. Това води до недостиг на жълти коли особено в пика на туристическия сезон. Синдикатът прилага към искането си и изчисленията ма себестойността за км пробег в различните градове в страната, които са между 0.96 и 1.30 лева и са направен от оторизирана фирма. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК