/ netinfo
Варна се включва в кампанията „Направи го за България“, организирана от „Движение за национална кауза“ (ДНК), в рамките на която ще бъдат кръстени 1000 бебета едновременно. Инициативата ще се проведе днес в 10 града и е под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква.

Родителите участници могат да избират за кръстници свои близки, както и популярните лица на събитието, сред които Славена Вътова, Александър Сано, Део, Владо Николов, Хилда Казасян и Антон Хекимян.
 
Във Варна тържеството ще започне в 11 часа в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“, където ще бъдат кръстени 40 деца, заченати през 2016 г. Пет от семействата са избрали за кръстник на децата си кметът Иван Портних, други са предпочели д-р Милен Врабевски и Ивайла Бакалова, съобщиха от "Движение за национална кауза".

Българската православна църква ще освободи участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и ще дари безвъзмездно кръщелните свидетелства.

Националното кръщене бележи финала на кампанията за насърчаване на раждаемостта, в рамките на която за всяка споделена бременност ДНК осигурява минимум 1 лев на фондация „Искам бебе" в помощ на двойките с репродуктивни проблеми.