Иван Портних
Иван Портних / live.varna.bg
След приключване на големите инфраструктурни проекти Варна ще е носител на голямата награда, убеден е кметът
Иван Портних
101288
Иван Портних
  • Иван Портних
Наградата „Жизнен град” е доказателство за енергията на Варна. Благодаря на  Дарик, че оценява темповете, с които градът се променя и обновява. Това каза кметът на Варна Иван Портних, ден след като морската столица бе отличена с отличието в класацията на Дарик радио „Най-добрият град за живеене в България”. 

Варна получи наградата „Жизнен град”

„Благодарение на предприемчивостта на варненци, инициативите на Общината и държавната подкрепа Варна вече работи с бюджет от половин милиард лева, което през 2012 например беше в сферата на илюзиите”, отбеляза кметът в интервюто си за Дарик. Той изтъкна и най-ниска безработица за последното десетилетие в община Варна. По данни на Регионалната служба по заетостта тя е 2,8 на сто.

Един от факторите за тази награда са и демографските показатели. Във Варна се отчита увеличена раждаемост, на фона на общия спад в страната, посочи Портних. Общинската програма "Инвитро" продължава да подпомага двойки с репродуктивни проблеми.

Иван Портних: Варна е с амбиция да стане първият град със станции за водородни автомобили

Има сериозен пробив и в превръщането на морската столица в целогодишна дестинация, с увеличаване на полетите от и до Варна на нискотарифните самолетни компании.  

„Продължаваме да работим. Аз съм сигурен, че Варна е най-добрият град за живеене. Убеден съм, че с приключване на големите инфраструктурни проекти догодина Варна ще е носител на голямата награда”, отбеляза кметът.

Той увери, че мащабният проект по изграждане на бул.”Левски” ще приключи преди Великден. С новия булевард трафикът от магистрала „Хемус” към курортите на север ще бъде изнесен от централната градска част. Тази година ще се случи и пробивът от ул. "Ал. Москов" към автомагистралата.

Какво остана за довършване на булевард „Васил Левски" (СНИМКИ)

Има възможност по бул. „Левски” да бъде позволена скорост до 80 км/ч. В голямата си част трасето наистина позволя по-висока скорост от разрешената в градски условия. Въпросът обаче предстои да бъде дискутиран на заседание на Комисията по безопасност на движението, посочи варненският кмет. 

Другите основни улични ремонти също ще приключат до края на април, с което трафикът в града ще бъде облекчен. 

Световен лидер в развитието на пристанищните дейности посети порт Варна

Фирмата DP World, чийто представители вчера се срещнаха с кмета и посетиха  варненския порт, проучват възможностите за концесия на пристанище „Варна-Запад”. Дали и кога ще бъде обявена концесионна  процедура обаче зависи от транспортното министерство, на която вероятно ще се явят и други кандидати, каза още градоуправникът.

Цялото интервю с варненския кмет е в прикаченото аудио.