Иван Портних
Иван Портних
"Coca-cola" ще изгражда своя база край Варна, като оттук ще управлява бизнеса си в цяла Югоизточна Европа
Иван Портних
100980
Иван Портних
  • Иван Портних
Варна може да стане първият град в България със станции за зареждане на водородни автомобили. В момента се проучват възможности за тяхното изграждане, съобщи в интервю за Дарик кметът Иван Портних. Като част от стратегията морската столица да стане зелен град той посочи още изграждането на парк в квартал „Възраждане” и проекта за такъв във „Виница”.

След обновяването на парка в квартал „Аспарухово” той ще се превърне в естествено продължение на Морската градина, където в момента също се извършват ремонти, посочи още Портних. По думите му в града вече са изградени 25 километра велоалеи, а мрежата ще бъде разширявана.

Варна се нарежда след София по БВП на глава на население и градът става все по-атрактивен за чуждите инвеститори. 15 аутсорсинг компании вече имат офиси. Компанията "Coca-cola" ще изгражда база край Варна, като оттук ще управлява бизнеса си в цяла Югоизточна Европа. Техният интерес е заради високия потенциал на кадрите, смята Портних.

„Финансовото състояние на общината е изключително стабилно и това е отразено в проверките на всички институции. Кредитният рейтинг на Варна е изравнен с националния със забележката, че е по-добър от него, но такъв не може да бъде присъден. Затова и обявихме рекордна макрорамка в размер на близо половин милиард лева. При встъпването ми в първия мандат през 2013 г. макрорамка от 250 млн. лв. изглеждаше фантастични и нереално”.

След завършването на булевард „Левски” и текущите ремонти на основни отсечки, усилията ще бъдат насочени към малките улици и междублоките пространства.

Строителството на нова библиотека ще струва около 30 млн. лв. Част от средствата ще дойдат от общинския бюджет, а за останалата част от сумата ще се търси помощ от държавата.

Варна ще кандидатства по европейски проекти за обновяване на всички читалища в града. Тази година предстои ремонт на читалището в квартал „Владиславово”. Средства са предвидени и за реконструкция на филиала на театъра в морската столица.

Кметът посочи, че културният календар се адаптира към туристическия сезон и даде за пример музикалния фестивал „Варненско лято”, който тази година ще започне през месец март и ще продължи до ноември.

„Градът ни направи голяма крачка с навлизането на нискобюджетните авиокомпании. Надявам се на успешен летен сезон. Засега има ръст при записванията на туристи от Великобритания, Чехия и Полша”.

Целият разговор с кмета на Варна по повод класацията на Дарик "Кой е най-добрият град за живеене в България за 2018" е в прикачения звуков файл.