В момента във Варна се возим на автобуси на дизел и газ
В момента във Варна се возим на автобуси на дизел и газ / снимка: Община Варна, архив
Досега са водени разговори с 3 фирми производители на "зелени" автобуси
„Градски транспорт” проучва възможностите за осигуряване на електрически автобуси във Варна. Това лято общинската транспортна фирма ще тества няколко автобуса на ток, за да прецени кой вариант ще е най-подходящ за условията в морската столица. Това разкри изпълнителният директор на дружеството Злати Златев пред съветниците от комисията „Собственост и стопанство”.

През август за период от месец ще бъде тестван електричерски автобус на китайската компания „Yutong”, какъвто има в Столична община. В края на август ще бъде тестван друг „зелен” автобус, на друга фирма.

Досега са водени разговори с 3 фирми производители на автобуси на ток, като  освен китайската „Yutong” се преговаря и с две европейски компании, посочи Златев.

 „Засега нямаме средства, но търсим начин да осигурим финансиране”, коментира шефът на общинското транспортно дружество.
През 2016 г. „Градски транспорт” е реализира загуба от дейността си в размер на 1,87 милиона лева, което е над два пъти по-малко от предходната година (3,87 милиона лева бе загубата за 2015 г.)

Днес се навършва точно една година, откакто „Градски транспорт” пое обслужването на всички градски и крайградски линии на Варна. Това се отрази в голяма степен на приходната част и доведе до съществено увеличение на приходите от билети,  карти и доплащания от Общината, отчитат от общинския превозвач.